Festival šumadijskih vina u sjajnoj atmosferi

Festival šumadijskih vina u sjajnoj atmosferi

Jubilarni deseti Festival Šumadijskih vina, održan u prostoru porte Karađorđeve crkve u Topoli, bio je pun pogodak.

Bogat prateći program sireva, pršuta i naročito upečatljivih peciva pekare Jeftić, cool trio gde je jazzy, blues i latino ritmove do tačke usijanja glasom i plesom uzdizala vatrena pevačica, stopili su se u divnu sinergiju sa izvrsnim šumadijskim vinima i vrelim popodnevnim suncem.

Topola sajam vina 418

A na bini okupljeni šumadijski vinari hrabro i sa zadovoljnim osmehom podnose vremenske uslove dok glumac Saša Pilipović stihovima Desanke Maksimović daje uvodnu reč. Pesma govori o značaju porekla, takođe izuzetno bitnog kada se govori o vinu. Predsednik Udruženja vinara Šumadije Saša Novaković, pozdravio je potom prisutne, podsetio da je reč o udruženju osnovanom pre 11 godina kome je ovo jubilarni deseti nastup pred publikom kao i da se u početku 13 vinara odvažilo da započne savremenu istoriju vinske Šumadije.

Topola sajam vina 061

- Bogu hvala danas Udruženje ima preko 40 vinarija, a vinska Šumadija se ponovo nalazi na mestu koje joj pripada. Bez lažne skromnosti mogu reći da je ovo najagilnija,  najorganizovanija grupa i najkvalitetnija vinska regija što potvrđuju brojni stručnjaci. To jeste za poštovanje ali i za primarnu obavezu da sadimo što više novih vinograda – zaključio je i naveo ostvarene projekte, brojne nastupe u kojima je Udruženje imalo udela: Tivat, Niš, Wine Vision, Festival šumadijskih vina u Novom Sadu, a potom i u Banja Luci. Potpisivanjem sporazuma o saradnji vinara Srbije i Republike Srpske nedavno je održan i prvi Festival šumadijskih vina u Trebinju, osposobljena laboratorija, podignut i uspešno isprofilisan novi sajt.

Poznati glumac Svetozar Cvetković zvanično je potom otvorio festival rečima: „Ja sam antialkoholičar... bio“, a onda ispričao prigodnu anegdotu da se duhovite uvodne reči fino uklope u atmosferu i vina koja nas očekuju.

Topola sajam vina 143
Šardone, piti il’ ne piti, pitanje je sad: Svetozar Cvetković, Veselin Despotović (Despotika) i Saša Novaković (Art Wine)

Ako se šta može kritikovati onda je to sunce koje se iz sve snage uprlo da ugreje vina. Srećom je najveći broj belih baldahin-štandova u hladu gde već od samog starta srećemo mladu vinariju Dika i njihov novitet, upečatljiv Roze 2022 od merloa, kabernea i muskat hamburga sa zanimljivom SF etiketom.

Vina Ilić su iz Topole a Predrag Ilić tvrdi da nikad nije svejedno šta prvo i pre čega probati. Imaju tamjaniku ali pošto vide da pijemo roze, nude svoj po imenu supruge Tiana 2023 od čistog prokupca. Lep je, ali nas ponudom ujedno usmeravaju da danas uglavnom probamo roze vina. Za ovu tempreaturu idealno!

Topola-sajam-vina-021.jpg

- Prokupac teško „uhvatiš“ pa je najbolje da ga „prekineš“ u roze varijantu, – tvrdi Predrag – dok merlou poznajem svaki klon u dušu. Pritom ovaj 38 godina star prokupac rađa kako mu se rađa.

Vinarija Ilića poseduje po 1,5 hektar loze u Topoli i Krnjevu, neće širiti vinograde a planiraju vinski turizam.

Topola sajam vina 341
Srđan Draganić (vinarija Draganić)  i  Laša Menabde (vinoteka Naše vino)

Veličković uz roze od prokupca predstavlja premijerno crveni Marbel iz njihove prve berbe prokupca. Vino sa 12% alkohola je iz inoksa, zamišljeno da bude u pino noar stilu, lagano, fino. Ima dosta prokupaca na tržištu koji su bili u buretu i zato ovaj nismo hteli hrastom da opterećujemo, objašnjavaju ukazujući pritom i na snažni Marselan sa 14,5% alkohola koji je godinu i po dana zrio u bariku.

- Smišljeno smo napravili dva stilski potpuno različita crvena vina.

Topola sajam vina 358

Pravu crvenu aždaju, supertopolac 1 Hektar, kupažu merloa sa naprstcima dva kabernea nudi vinarija Vladimir sa samo jednog hektara, a već na sledećem štandu Arsenijević, sledi još teške šumadijske artiljerije. Teško je odlučiti se šta probati jer svako vino priča priču velikog potencijala ove vinske regije a roze poznajemo kao vrhunski.

Topola sajam vina 038

Praktično tek stasala no već poznata vinarija Draganić nudi sigurno jedan od najboljih rozea na ovoj manifestaciji a i šire. Dok stoji pored bakarne kible, u čaši nudi potpunu istu boju bakra na suncu a u vinu simbiozu čak pet crvenih sorti: 38% sanđoveze, po 25% kaberne fran i kaberne sovinjon uz 10% merloa i trunčicu hamburga. Izuzetno kompleksno vino, herbalno, floralno, savršeno izbalansirano i vrlo sočno.

Topola sajam vina 049

- Verujemo da smo ovim vinom na dobar način izašli van roze mejnstrima - kažu nam.

Chateau Prince i vinarija Blagojević nude nove berbe poznatih vina. Vlasnica Maša Blagojević kaže da posetioci najviše posežu za tamjanikom Dobra Vila i šardoneom Princes, a mi uživamo u rozeu Magija. Od vina Blagojević probus privlači posebnu pažnju.

Topola sajam vina 051

-  Zanimljivo im je da postoji probus u Šumadiji a onda im se zaista svidi – kaže Maša, a na pitanje kako joj izgleda prostor i čitava manifestacija, daje jednostavan odgovor - jako je lepo i prostrano i mislim da je ovo - pun pogodak!

U trenucima dok Tarpoš vinarija osvaja balkanski trofej BIWC Best of Show Trophy 2024 za vino Merlot 2021, nama prija šardone iz berbe 2023 još bez etikete. I kaberne 2021 je nov i bez etikete dok je roze iz berbe 2022 od širaza.

Topola sajam vina 099

Božidar Aleksandrović je sjajno raspoložen, nije ni čudo na štandu su sve nove berbe svežih, ekspresivnih vina. Originalna karmin čak pomalo ljubičasta boja dva razna rozea privlači da ih probamo odmah posle novog penušavca od šardonea 2022 koji već sad iskazuje potencijal daljeg odležavanje. Oplen, blanc de noire Varijanta belo vino od muskat hamburga i jedno od prvih takvih vina u Srbiji, Trijumf, Euforija, Varijanta, Tema... Kao izložba dragulja što se presijavaju na suncu.

I Despotika je osvojila jedinstvenu nagradu. Roze Nemir koji neprestano apostrofiramo kao najukusniji upravo je posle zlata u Dizeldorfu svrstan u 50 najboljih rozea na svetu!

Topola sajam vina 122

Legenda vinarstva Srbije Radovanović naizgled ima samo nove berbe ali nam se čini da je čuveni Rose sada dostigao savršen razmer slasti, svežine, aromatike i kompleksnosti.

Rose vinarije Katanić od merloa zove se Sole 2023  prema imenu unuke vlasnika. Klasično urađen ostavlja više nego dobar utisak a pažnju privlači Oscar, crvena kupaža dva kabernea i merloa. Malo dalje je stadardno upečatljiva vinarija Stari Hrast. U ubeđenju smo da je to jedina vinarija ovde koja nema u ponudi roze, a kažu nam da ne žele da troše vrhunski merlo na tu boju vina.

Topola sajam vina 205

Matijašević vina nadaleko se čuju a roze od muskat hamburga iz berbe 2021 je ono maksimalno što može da se izvuče od ovog grožđa a da bude suvo i lepe arome ratluka. Zanimljive boce i jarko crvena boja najavljuju sočni roze Plavi Perun pre kog ipak iz slične boce probamo solidan šardone.

Topola sajam vina 215

Koreni 1934 su jedna od devet vinarija iz sela Lipovca. U Udruženju su novi, od 2022. godine ali podrum postoji već 90 godina. Na 5,5 hektara uz bele sorte uspevaju prokupac, vranac, merlo i kaberne sovinjon. Nas privlači mirisan aleksandrijski muskat koji su posadili kao moralnu obavezu prema precima koji su tu sortu negovali u vinogradima i iz istog razvijali nove sadnice.

Godišnje proizvodu 10.000 do 15.000 litara, kapacitet je 25 hiljada. Prijatan je roze od hamburga, šardone sa 20% barika a uskoro stižu blend merlo-kaberne-prokupac kao i sortni merlo negovan 18 meseci u bariku.

Topola sajam vina 231

Vinarija Pirg iz Donje Šatornje privlači sve veću pažnju. Uz već prepoznat sovinjon blan probamo roze kupažu merloa, marselana i muskat hamburga koji je očito bitan sastavni deo šumadijskog rozea/ružice. Pažnju privlači novitet Tamjanika u neobičnoj boci i etiketi. Sveža i mirisna je tamjanika Savić a šardone opravdava očekivanja, baš kao i onaj nove vinarije Legat 1903, prepun biljnih i začinskih nota.

Topola sajam vina 264

No posebno iznenađenje je Pino Noar 2021 manastirske vinarije Ambelos. Vino još uvek pomalo divlje iskazuje izuzetan kvalitet i potencijal grožđa pa je od onih koje se pamti i čiji razvoj treba ispratiti. Još jedan nesvakidašnji pino noar je na vrelom štandu Nikodijević. I ranije je ova vinarija imala sjajan pino, ali suv no ovaj Pinot Nero 2021 je polusladak. Razvija fantastične arome i prija čak i na 40 stepeni Celzijusa jer je štand sve vreme izložen direktnom suncu. Uz pino griđo nude i dobar barikirani merlo 2020

Topola sajam vina 172
Predispozicije za velika dela, tehnolog Marija Zdravković

A kakav bi to festival vinski bio da se neko blago ne krije ispod tezge. Novi roze vinarije Eden zove se Bloom 2023 a čini ga kaberne sovinjon sa 10% kaberne frana. Doneta je samo jedna boca sa staklenim čepom i prvi utisak je fenomenalan. Svežina, kompleksnost, pitkost, sredinom juna meseca je u prodaji.

Topola sajam vina 201

Visok kvalitet je sovinjona i šardonea iz berbe 2023 Kraljevske vinarije u kojoj se restauracijski radovi uveliko odvijaju željenim tempom, a nove berbe donela je i vinarija DeLena. Jedini pravi novitet je Terceto, lagano i osvežavajuće letnje belo vino napravljeno za publiku koja voli da pije, ali ne i puno da plati. Terceto je blend sovinjona, semijona, traminca, rizlinga sa trunkom tamjanike, a kako ima čak i malo šećera samo će planuti. Na štandu je i roze Roselena od merloa i traminca iz berbe 2021. Kasnije ga nisu ni radili jer spremaju hamburg koji će ući u kupažu.

Topola sajam vina 366

Za rastanak nam vlasnik vinarije Draganić kao pravi kavaljer sipa premijum novitet Cavalier Cuvee, moćnu kupažu 55% sanđovezea, 25% merloa i 20% kaberne sovinjona. Kome je to mnogo neka proba Bard Merlot-Cabernet Sauvignon u odnosu 50:50. Neće se pokajati, to je pun pogodak baš kao i jubilarni 10. Festival Šumadijskih vina.

Topola sajam vina 185
Saša Novaković, predsednik Udruženja vinara Šumadije

Novo mesto, novo poglavlje

Sašu Novakovića (Art Wine), Predsednika Udruženja smo uz njegov sjajan sortni šardone Tangenta pitali o utiscima na novom mestu održavanja festivala.

- Samo smo sa suprotne strane Oplenca – smeje se. -  Sigurno znate da je Zadužbina kralja Petra dobila projekat podržan od strane GIZ i EU vredan 1,2 miliona evra za obnovu Kraljevog podruma. Tamo su radovi i to će biti nova, savremena arhitektonska priča u sprezi sa onom zasnovanom pre više od 100 godina. Brinuli smo gde će se manifestacija održati a onda je kod mene na slavi za Svetog Trifuna, Mitropolit šumadijski gospodin Jovan, rešio problem dajući blagoslov da događaj napravimo u porti Karađorđeve crkve u Topoli. Sjajna ideja danas je realizovana na najbolji mogući način. Prostor je ogroman, sve je daleko opuštenije i logično da je poseta izuzetna. Ali ponavljam, ovi vinari ovde to zaslužuju. Nedavno sam bio na regionalnom Biznis forumu na Jahorini i predstavljao Srbiju. Bili su tu Radovan Vukoje, direktori Plantaža i Tikveša, i kad se pomene Šumadija svi odobravaju sa naklonom. Mislim da je to rezultat našeg angažovanja i organizovanosti, uostalom imamo dva pionira vinske scene, Božu Aleksandrovića i Miju Radovanovića. Imamo najširi sortni spektar odličnih vina ali i mlade snage. Ovde prisutna Marija Zdravković je najbolji student čitavog Poljoprivrednog fakulteta i budući tehnolog. Sad kreće u Napa dolinu na dalje usavršavanje a kada se vrati, radiće u jednoj fantastičnoj novoj vinariji u Šumadiji. Gradi se nekoliko novih vinarija a tu su i mladi vinari, novi članovi Udruženja kao što je vinarija Dika. Nema brige za vinsku Šumadiju, idemo samo napred.

Foto: Slobodan Vidović

 

nazad na vrh