Trnjak fest: Pretendent na presto

Trnjak fest: Pretendent na presto

Jedna od najuzbudljivijih vinskih priča u regionu odigrava se poslednjih godina u Hercegovini i njen glavni akter je sorta po imenu trnjak. Najnovija potvrda toga bilo je drugo izdanje manifestacije Trnjak fest održane 22. juna u Gradskom parku u Ljubuškom.

Trnjak fest 2025 (4)
Organizatori festivala u dobrom raspolozenju

Retko se dešava da vam u dvorištu vekovima raste pravo blago a da toga niste svesni. Upravo tako nešto se dogodilo sa sortom trnjak koja je autohtona loza zapadne Hercegovine i Dalmatinske zagore, poznate tamo još pod nazivima trnak, rudežuša, kovačuša, drenjak...

Trnjak fest 2025 24

U pitanju je sorta koja je od pamtiveka rasla tu u vinogradima. Ali, kada je austrougarska administracija svojevremeno odlučila da uvede red u hercegovačke vinograde blatina je odabrana da bude glavna crvena sorta i time je trnjak dobio tek sporednu ulogu oprašivača blatine.

Trnjak fest 2025 37

I tako je ta priča otprilike izgledala sve do pre petnaestak godina kada je nekoliko mlađih enologa krenulo ozbiljnije da se pozabavi trnjkom u pokušaju da od njega naprave sortno vino. Stručne analize su pokazale da sorta poseduje odlične predispozicije za vrhunsko vino i priča o novoj (staroj) sorti počela je polako da se širi regionom pre svega zahvaljujući Vinariji Čitluk i Vinogradima Nuić koji su među prvima izašli sa vrhunskim sortnim trnjkom među širu publiku.

Trnjak fest 2025 38

Danas je to već veoma respektabilna vinska priča o čemu svedoči i Trnjak fest koji je za ovu priliku okupio 26 vinarija u čijem se portfoliju nalaze vina od ove sorte.

- Trnjak se stalno provlačio kroz vinsku priču Hercegovine ali nikada nije imao značaj kakav po potencijalu zaslužuje. Najnovije stručne analize pokazuju da se radi o sorti koja je po ukupnim kiselinama, šečerima i ekstraktnosti ne zaostaje mnogo iza velikih internacionalnih sorti kakve su kaberne, merlo i širaz, ima izražen aromatski intenzitet, te odličan potencijal za odležavanje. Ne mogu reći da već sada daje bolja vina od blatine, ali je u vinogradu manje zahtevan i rod je redovitiji što ga čini privlačnim vinarima. Sve u svemu ozbiljan potencijal sorte pred kojom je lepa budućnost – kaže Zdenko Milas, jedan od istaknutijih hercegovačkih vinara i predsednik Udruge vinogradara i vinara Ljubuški koja stoji iza ovog festivala.

Trnjak fest 2025 60

Da je trnjak već sada stao rame uz rame s blatinom, koja je i dalje dominantna u tom delu regiona, moglo se jasno videti kroz degustaciju izloženih vina. Stilski tu (za sada) nema velikih oscilacija. Najbolji uzorci poput onih iz vinarija Katich, Gašpar, Vinogradi Nuić, Grabovac, Škegro, Vina Erceg i Vilinka donose strukturna vina kompleksne aromatike i ugodne taninske strukture, u pojedinim slučajevima nadograđene uticajem prosušenih bobica.

Trnjak fest 2025 67

Sve su to u neku ruku jasno oslikana vina teroara iz vinograda s različitih nadmorskih visina i varijacija u sastavu zemljišta, što je trnjak kao sorta očigledno u stanju da prenese. U najboljim izdanjima tercijalne karakteristike relativno brzo već posle nekoliko godina dolaze do izražaja a da pri tome taninska struktura ostaje čvrsta. Savršeno gastronomsko vino i za najprefinjenije ljubitelje. To je uostalom pokazala i izuzetna večera u restoranu Tri Sunca u Imotskom, dan ranije, kada se na meniju našlo sedam vrhunskih zalogaja uz isto toliko trnjaka.

Trnjak fest 2025 83

Valja primetiti i grupu stilski elegantnijih primera iz vinarija Milas, Domano, Jerković, Prović i Antunović koji trnjku daju nešto drugačiju dimenziju.

Tu je i nekoliko uspešnih rozea, čini nam se pre svega iz vinarija Nuić i Majić, što je takođe stilistika koja će imati sve više poštovalaca u letnjim danima.

Trnjak fest 2025 93

Posebna priča su kupaže u kojima trnjak ima ozbiljnu ulogu, bilo da se radi o velikim internacionalnim sortama kakve su kaberne, merlo i širaz, ili domaćim poput vranca, plavca malog i blatine.

Trnjak fest 2025 94

I upravo ta raznolikost predstavlja jedno od glavnih obeležja ovogodišnjeg Trnjak festa koji je na putu da postane jedna od značajnijih vinskih manifestacija u regionu.

- Trnjak je dao nov značajan podsticaj čitavom ovom kraju. Gotovo da više nema vinarije koja u poslednjih nekoliko godina nije posadila tu sortu ili planira to da uradi – kaže Tomislav Radić iz vinoteke Smokva Wine Club u Ljubuškom koji je uz brata Andriju jedan od idejnih tvoraca Trnjak festa. –  Očekivanja su velika i u svemu tome veoma je važno da udruženja vinara iz ovog dela Hrecegovine, Imotskog i Vrgorca ostanu zajedno na putu promocije trnjka. Ovo je oduvek bio vinski kraj a sada smo dobili novi veliki adut koji bi trebalo da predstavimo i ostatku regiona. Trnjak ima sve atribute da uz blatinu i žilavku postane najprepoznatljiviji vinski brend ovog dela Hercegovine.

Trnjak fest 2025 99

Slika ove izuzetno uspešne vinske manifestacije upotpunjena je podjednako upečatljivim lokalnim gastronomskim delicijama gde su dominirali pršuti i sirevi, a sve to na pravi način zaokružio je odličan muzički program koji je čitavom ovom bajkovitom doživljaju u ljubuškom parku dao dodatnu diskretnu notu kvaliteta.

Trnjak fest 2025 137

Trnjak je sticajem okolnosti prešao trnovit put da bi poput Pepeljuge iz istoimene bajke konačno doživeo da ga ljudi vide u punom sjaju.   |

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh