Smrdljuša napada vinograde!

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

smrdljusaSamo bez panike! Novi, superbrzo rastući korov nazvan Smrdljuša, zasad zavija u crno vinare u samo tri američke države.
Niskorastuća zeljasta biljka Dittrichia graveolens sa sitnim žutim cvetićima, dostiže maksimalnu visinu od 90 santimetara ali poseduje prilično neugodan miris na terpentin koji svojom agresivnošću može da naškodi krajnjem rezultatu u vinariji.

Smrdljuša je prvi put primećena 1994. godine, a onda gotovo zaboravljena tokom prve dekade razvoja kad se lagano širila Kalifornijom. Međutim. od 2005. godine kreće neobuzdano širenje pa se danas u okrugu Sakramento pruža duž gotovo svih puteva i zalazi u vinograde, a upravo je primećena i na istoku, u državama New York i New Jersey, pa se lagano ali logično postavlja pitanje: sledi li prelazak preko okeana?

Zasad se ova štetočina suzbija čupanjem i herbicidima, bar dok se upotreba plamena ili insekata ne usavrši. Stručnjaci napominju kako neprijatan miris nije najgore što ova biljka nudi. Ekstremna brzina širenja, pogotovo u područjima bogatim vodenim tokovima, vrlo brzo dovodi do formiranja debelih zelenih tepiha smrdljuše koji potpuno sprečavaju dotok sunčevih zraka i svetlosti do tla čime se u potpunosti sprečava rast korisnih biljnih kultura.

Ova napast konstatovana u dolini Napa a trenutno se radi na analizi uticaja neugodnog mirisa i traženju konačnog odgovora: hoće li vino iz Nape ubuduće mirisati na terpentin? Briga nije bez osnova pošto se nešto slično događalo kod vinograda postavljenih u blizini eukaliptusa.
Nezgodna je i činjenica da ova biljka raste u jesen a najčešće korišćeni pesticid Roundup se koristi daleko pre tog perioda, pa je biljka gotovo nezaštićena.

Ukoliko mislite da je priča od manjeg značaja, pomislite samo na 82 miliona dolara koja država Kalifornija svake godine troši na kontrolu širenja ovakvih štetočina. Ima li Srbija te pare?

Zato, ako dolazite iz Amerike, dobro obrišite noge na srpskom vinogradarskom pragu da ne bi ste uz korov čupali i kosu.

nazad na vrh