Slatki Traminac na krovu sveta

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

WWA-decanter1Na ceremonijalnoj večeri održanoj početkom septembra u organizaciji Decantera, još jednom su dignute čaše i nazdravljeno je zvanično najboljim vinima sveta.

Proglašeno je ukupno 32 međunarodna pobednika, od ukupno testirane 14.362 etikete iz 61 regiona. Posebne trofeje dobili su i najbolji trgovci vinima. Na ovoj svečanosti, hrvatska vinarija Kutjevo dobila je još jedno, verovatno najveće, priznanje.

Njihov Traminac ledena berba 2011, po mišljenju stručnjaka Decantera proglašen je za najbolje slatko vino na svetu u cenovnoj kategoriji iznad 15 funti i ponosno će nositi lentu International Trophy. Ovaj velikan u maloj, tačnije tanušnoj, flaši od 0,375 litara, sa cenom od oko 80 evra, svrstan je u slatka vina, a proizvođač ga opisuje: "Prevladava miris ruže i prezrele kruške, uz mekanu ukuvanu dunju, smokvu, med i cvet zove".

DWWAaward-kutjevo29Opis sudija sa Decantera se malo razlikuje: "Vrlo elegantnog stila sa naznakama karamela, krem bruleea, mandarina i karamelizovane pomorandže, nadopunjen je intenzivnim aromama kajsije. Medena dinja, pomorandža i limunova korica, sa cvetnim naznakama. Čisto i divno vino.

Ova gala večera bila je prilika da se isprobaju International Trophy vina, a kao piće dobrodošlice ponuđeni su čileanski Valdevieso, Blanc de blancs Brut Chile NV, pobednik u kategoriji ispod £15, i penušac legendarnog imena i tradicije Charles Heidsieck Rose Champagne 1999, pobednik u kategoriji ružičastih šampanjaca.

Sve dobitnike nagrade Internation Trophy 2013. možete pogledati na ovom linku.

nazad na vrh