Srpska berba medalja

  • Objavljeno u Vesti

awc vienna 2013 aleksandrovicNezvanične informacije pristižu iz časa u čas, ali je već sad jasno: srpska vina su osvojila veliki broj medalja na prestižnim svetskim ocenjivanjima, AWC u Austriji i Mundus Vini u Nemačkoj!
I dok užurbano prikupljamo podatke, slavlje već otpočinje na Oplencu, u Smederevu i Vranju!
U Vinariji Aleksandrović, razlozi za slavlje su prema očekivanjima – višestruki. Na takmičenju AWC Vienna 2013, u konkurenciji od 12.299 vina iz 39 zemalja sveta, Rodoslov 2006, kupaža kaberne sovinjona, merloa i prokupca, pobednik Velikog Blind Testa 2011, osvojio je zlatnu medalju u kategoriji crvenih vina. To je i dokaz više da srpske autohtone sorte sve lakše nalaze put do srca inostranih ocenjivača.

Na istom takmičenju, vina vinarije Aleksandrović osvojila su još 5 srebrnih medalja za vina: Trijumf 2011 (dvorstruki pobednik VelikogBlind Testa u kategoriji belih vina), Trijumf Gold 2012, Harizma 2011, Regent Reserve 2008 i Trijumf Noir 2009.
Gotovo istovremeno stigla je potvrda sa prestižnog ocenjivanja Mundus Vini u Nemačkoj, gde su Trijumf Selection 2011 i Trijumf Gold 2012 Jankoosvojili srebrne medalje u kategoriji belih vina.

Kolekcija nagrada u Podrumu Janko raste velikom brzinom

 

Na ovom takmičenju izuzetan uspeh postigla je i vinarija Janko iz Smedereva, čije je vino Crveni zapis barrique 2008 osvojilo zlatnu medalju, a Zavet barrique 2009 srebrnu. Zanimljivo je da su i ostala vina Vinarije Janko u ovoj najvišoj konkurenciji osvojila veliki broj poena i teoretski zaslužila visoka odličja, ali, kako nam je objašnjeno, samo 40% najbolje ocenjenih vina dobijaju istovremeno i medalje, pa su Misija bariqque 2009 (81 poen), Zavet Rezerva 2008 bonaca(85poena) i Crveni zapis 2011 (85poena) ostali odlikovani samo na papiru.

Svetska priznanja
za Vinariju Aleksić

 

Konačno, i mlada vinarija Aleksić iz Vranja donela je sa AWC iz Beča zlato za belo vino Bonaca limited, te srebro za već omiljeni roze Barbara.

Za nekoliko dana znaće se kompletni rezultati sa oba takmičenja, a mi vam već najavljujemo: ovo nije sve, ovogodišnja berba medalja biće do sada bez premca i veliki ulog za budućnost srpskog vinarstva.

nazad na vrh