Amerikanci uče da piju balkansko!

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

VH 2013 EviteTri srpske vinarije – Budimir, Jelić i Mačkov podrum – već izvesno vreme su zastupljene na američkom tržištu, a nedavno su na festivalu vina Vintners Harvest u Njujorku uspešno predstavljene zahvaljujući Balkan Wine Projectu, čiji je idejni tvorac Marko Babšek.

Vintners Harvest je manifestacija namenjena predstavnicima medija, vlasnicima ugostiteljskih i prodajnih lokala, somelijerima i vinskim stručnjacima.web-Francis-Schott

- Sudeći prema interesovanju i činjenici da je sto sa vinima poreklom sa Balkana konstantno bio okružen vinskom publikom, Amerika se lagano navikava na ukus srpskih autohtoni sorti – kaže Jovana Antović, predstavnik Vinarije Budimir na ovom sajmu.

„Balkanski portfolio”, koji većinom insistira na autohtonim sortama, već je ušao među prvih 100 portfolia u Winebow Ltd, jednoj od glavnih firmi za distribuciju vina u SAD. Specifičnost balkanskih vina i „to nešto” po čemu se razlikuju od vina iz ostalih regiona, očigledno privlače poslednjih godina veću pažnju na ovom važnom tržištu.

U ponudi srpskih izlagača, posebnu pažnju je privukao Mačkov podrum sa svojim Portugizerom koji je svakoga osvojio i koga su pojedinci tamo već prozvali srpskim božoleom, a ohrabrujuće je i interesovanje posetioca za Tamjaniku župsku i Triadu crvenu vinske kuće Budimir, te Jelićevu Moravu.
Pored pomenutih vina, na štandu Balkan Wine Projecta bila su još dva srpska – Margvs Margi i Svb Rosa – oba iz Vinarije Budimir, dva iz Makedonije, iz Vinarije Stobi – Žilavka i Vranec – te iz Hrvatske Ines u bjelom Vinarije Roxanich i Malvazija i Teran Vinarije Trapan.

nazad na vrh