Srpsko vino jednom nogom u EU!

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

euOd misije Republike Srbije pri EU stigao je skeniran telegram sa Izveštajem EK o napretku Srbije u procesu evrointegracija za 2013. godinu. U izveštaju su pomenuta apsolutno sva interesna poglavlja u kojima je neophodno izvršiti promene.

I dok u većini poglavlja dominira ocena „postignut određen napredak” ili „ostvaren ograničen napredak”, dotle 11. poglavlje decidirano ukazuje na evidentan uspeh srpske strane u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja gde je „bilo napretka” posebno usvajanjem Zakona o subvencijama...

Ovde se u trećem pasusu doslovno kaže: „U pogledu usaglašavanja u oblasti Organizacije zajedničkog tržišta (CMO - Common Market Organization) poljoprivrednih proizvoda, osim dela u vezi organizacije tržišta vina ostale oblasti su u početnim stadijumima harmonizacije. Takođe je naglašena potreba izrade Nacionalnog plana razvoja organske proizvodnje.”

Iz ovoga se takođe da naslutiti da oni, koji su se za organsku proizvodnju već opredelili, ili su na tom putu, očigledno će u nekom smislu biti u startnoj prednosti u odnosu na ostale vinare, u nekoj, koliko-toliko izglednoj evro-budućnosti.

nazad na vrh