Promocija Vinograda Volarević

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

volarevic-1Vinogradi Volarević, mlada hrvastka porodična vinarija iz Dalmacije, predstavila je u Beogradu svoja vina napravljena od najpopularnije hrvatske autohtone sorte – plavac mali.

Uz malu zakusku, u restoranu Frida, Josip Volarević je ispred vinarije koju su osnovali njegov otac i još tri brata, upoznao prisutne s karakteristikama regiona i tetrena s kojeg dolazi grožđe za njihova vina Syrtis Plavac mali i Syrtis Plavac mali Rose.

Naziv Syrtis potiče od latinskog naziva za njihovo selo Prud, a u pitanju su ekološki dobijena vina sa 15 hektara vinograda, tik uz more, u malostonskom zalivu, u kojima se gaji isključivo plavac mali, ali na drugačijem sastavu tla od onog sa Pelješca, odakle originalno dolaze najpoznatiji „plavci”. Oba vina su dobar pokazatelj raskošnog potencijala sorte koja daje vina bogata taninima i zrelima voćnimVolarevic aromama, često sa veoma visokim postotkom alkohola.

- Mi smo tek na početku i bukvalno se još igramo u vinariji tražeći pravi izraz – kaže Josip, koji ima tek 24 godine ali i poprilično samopouzdanja u onome što je naumio, budući da se niko u porodici pre njega nije bavio ovim poslom, te da su vinograde zasadili na području gde nikada nije rasla vinova loza!

Mala promocija u Beogradu samo je jedan od koraka u plasmanu vina iz Vinograda Volarević izvan Hrvatske, mada, po njihovim tvrdnjama, praktično svu trenutnu proizvodnju od oko 50.000 flaša bez problema prodaju kod kuće.

nazad na vrh

Srodni tekstovi