111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

sveto-savic-111-vinaKnjiga„Vino”, profesora Svetozara Savića, izazvala je veliko interesovanje u Srbiji, a sad od istog autora dolazi zanimljivo štivo pod nazivom „111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija”, namenjeno svima koji su, ili se ljubiteljima crnogorskih vina osećaju. Pa i šire. Knjiga na 350 stranica je rađena dvojezično (i na engleskom), a ispratila je ideju da se pod jednakim kriterijumima predstave privatni proizvođači iz svih crnogorskih vinogorja. Naravno, kroz profesionalno senzorsko ocenjivanje i detaljan opis vina, kako bi etikete na flašama bile semiotičkaporuka svim domaćim i stranim ljubiteljima.

Kako sam Savić napominje „ocene u knjizi nemaju takmičarski karakter budući da je nemoguće upoređivati vina različitih kategorija i tipova, godišta proizvodnje, staro i mlado i slično. Svaka ocena, priča je za sebe i rezultat trenutnog kvaliteta vina”.

Uz napomenu kako je fantastičan osećaj obilaziti vinogradarske lokalitete, upoznavati proizvođače i kušati njihova vina, spajati nauku i hedonizam koji se u vinu može ostvariti, autor napominje nagli razvoj vinogradarstva i vinarstva u Crnoj Gori, posebno od 2005. godine do 2010. kad je zarazni uspeh Plantaža delovao na to da i država uloži određene napore, pa je samo u tom periodu posađeno preko pola miliona loznih kalemova. Profesor Savić smatra da sada nastupa jedno kvalitativno zatišje, period u kojem će iz vinske populacije morati da se izdiferenciraju najbolji – njih petnaestak. A zbog čega baš 111 vina?

- Za mene broj 111 predstavlja najsnažniju individualnu incijativu, tri jedinice jedna do druge, broj koji narušava kompaktnost koju obezbeđuje broj sto, ali stvara i jednu mnogo lepšu kompaktnost, niz, koji uvek možete dopuniti, tvrdi Savić. 

Međutim, kod ocenjivanja po Parkerovom sistemu od 100 poena, u knjigu su ušla samo vina koja su dobila najmanje 75 poena, tako da se gotovo može reći da opisanih 111 vina spadaju u ono najbolje što nude crnogorske porodične vinarije. A da ovo ne bi bio samo vodič vinskim putevima Montenegra, postarao se autor u poglavljima Izbor vina i hrane, Vino i zdravlje, Posluživanje i kušanje vina, ali i više nego zabavnom „Jedanaest preporuka, vinskih laži, tradicionalnih vinskih recepata i sto jedanaest vinskih izraza u Crnoj Gori” gde, na primer, možete pročitati jednu od laži: Mi ne prskamo vinograd – najviše radi đece! Uz ovu rečenicu, odlično ide i predviđanje autora: 

- Doći će trenutak, vrlo brzo, kada će svi sintetički aditivi biti izbačeni iz upotrebe. Vino će se vrednovati u odnosu na to koliko u sebi nosi istinske prirode. Jedino što će preostati od savremene tehnologije biće – temperatura.

Čovek kome se u svetu vina veruje

Profesor Savić, doktor biotehničkih nauka, crnogorski je delegat u OIV asocijaciji (Internacionalni ured za vinovu lozu i vino u Parizu), član Odjeljenja za poljoprivredu u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU), ali i profesionalni član Međunarodne asocijacije enologa i vinogradara. Autor je Programa obrazovanja za sticanje znanja i veština iz somelijerstva u Crnoj Gori i jedini koji u ovoj republici ima sertifikat za degustaciju vina WSET (Wine and Spirit Education Trust).

nazad na vrh