Decanter u znaku slova „B”

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

DWWA LOGO 2014Nešto više od mesec dana ostalo je do 7. marta i predstojećeg novog nadmetanja na čuvenom Decanter, preciznije - DWWA ocenjivanju vina u Londonu. I dok srpski vinari verovatno već pakuju i šalju svoje proizvode, očekuje se da ove godine bude nadmašen prošlogodišnji rekord od 14.000 uzoraka vina iz 61. države, čime je DWWA zvanično postao najveće nadmetanje ove vrste na svetu.

Kako bi u potpunosti opravdali ovaj superlativ, organizatori ništa ne jasperprepuštaju slučaju pa je lista vrhovnih sudija, u prelaznom roku, pojačana do maksimuma. Neki bi to prokomentarisali i „do ludila”!

Tako će za vina iz oblasti Burgundije, glavnu reč voditi Master of Wine Jasper Moris, autor čuvene knjige „Inside Burgundy”, dok će u kategoriji šampanjaca, ocenjivanje voditi Šveđanin Richard Juhlin, pisac juhlin-champagnei ekspert iz oblasti penušavih šampanjskih pića. A potom sledi sam svetski vrh somelijera, za čudo, na slovo „B”.

Vina iz Piedmonta ocenjivaće, ni manje ni više, nego šampion Evrope 2010. godine i zvanično najbolji somelijer sveta Paolo Basso.

isa-balZa region južnog i istočnog Mediterana zadužen je Master Sommelier Isa Bal, šampion Evrope 2008. godine, dok će potpredsednik žirija biti glavom i bradom Gerard Basset, prvi somelijer Evrope 1996. basssetgodine,  šampion sveta 2010. i nosilac svih najviših titula koje se u ovoj branši mogu osvojiti. 

Ako je po imenima, biće ovo najstručnije ocenjivanje svih vremena!

nazad na vrh

Srodni tekstovi