Jankov ekskluzivni Vrtlog

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

JankoNovi sovinjon blan iz smederevske vinarije Janko, etiketu po imenu Vrtlog, svih hiljadu proizvedenih boca unapred je, pre izlaska na tržište, rezervisao beogradski restoran Žabar

Događalo se i ranije da neko vino ne dođe u prodavnicu, ali su to po pravilu bila vina proizvedena u veoma malim količinama, za sopstvene potrebe ili specijalne prilike. Ovde je, međutim, reč o poslovnoj odluci da se lanisra na tržište vino koje, poput onih najekskluzivnijih u svetu, može da se kupi samo u pojedinim hotelima, restoranima ili na aukcijama – i to po impoznatnim cenama.

Somelijer uglednog beogradskog restorana Žabar, objašnjava ovaj potez kao logičan nastavak njihove prakse da gostima ponude ekskluzivnost. Ovaj „ekskluzivac” od 13,5 % alkohola zbilja je neobično vino, drugačiji od bilo kog sovinjona, beskrajno elegantan, sa divnim aromama breskve. Kao da nije ni sovinjon, kažu u šali. Jednostavno, čudesno vino sa samo jednom manom – što ga nema više od tih 1.000 boca!

- Kad su me pitali za to vino, ja se odmah setim pesme „Ti ne ličiš ni na jednu, a puno sam žena sreo” – smeje se Dragan Vasić Janko i dodaje – Mladen-DragojlovicTo je vino koje nosi na sebi autorski potpis tehnologa Mladena Dragojlovića. Fermentisalo je godinu dana u bariku, što je rađeno kako bi se dobio poseban karakter, te je potpuno drugačije od svih varijanti rađenih u inoxu. Znači, isto je grožđe, istog dana brano 2012. godine, sve je isto, ali je vino totalno drugačije.

Novi izazov, Mladen Dragojlović

Osnovno pitanje glasi zbog čega nije proizvedeno više ovog vina?
- Bilo ga je više, ali nisu neki burići uspeli pa smo to vratili u rinfuzu – kaže Janko. – Ove godine su uspeli svi koje smo radili, pa će biti daleko više tog vina i moći će da se kupi u vinotekama.

Znači, ukoliko vas Vrtlog uvuče u svoje aromatične dubine i oduševi tokom ove sezone u restoranu Žabar, bićete u mogućnosti da ga dogodine gustirate i u nekom drugom ambijentu. Ali, dotle će sigurno još poneka srpska „boutique” vina krenuti sličnim putem izgradnje kulta imena. 

VRTLOG

Opasnost jeste velika da se evidentni napredak kvaliteta izgubi u brzim i nesigurnim vodama male proizvođačke moći. Ali se i ta mana može pametnim potezima, prepoznavanjem i ulaganjem u kvalitet okrenuti u čist dobitak. 

Vreme je da neki domaći vinar ili vino steknu status kultnog, zar ne?

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama