Beowine 2014: Na dobrom talasu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Beowine 2014: Na dobrom talasu

Dvostruka pobeda vinarije Kovačević, za Sauvignon Blanc 2012 i Rosetto 2013, u kategorijama belo i roze vino, trijumf Merlot 2008 vinarije DiBonisa iz Subotice u kategoriji crvenih vina, dovoljno novih, kvalitetnih domaćih vina, veliko interesovanje publike ispred štandova mladih srpskih vinarija Temet, Aleksić i Zvonko Bogdan, te odsustvo nekih od najrenomiranijih ovdašnjih proizvođača, poput Aleksandrovića, Radovanovića i Janka, samo su neki od najupečatljivijih utisaka sa upravo završenog BeoWine 2014 na Beogradskom sajmu.

beowine-003

Gotovo na svakom štandu moglo se probati barem jedno sjajno ili zanimljivo vino. To govori da su ovdašnji vinari, uprkos svim mogućim i nemogućim mukama, uspeli da pronađu dovoljno sredstava i umešnosti kako bi se uspon srpske vinske scene nastavio i ove godine. Iz perspektive opšteg stanja u državi, to doista deluje kao (ne)malo čudo!

Reč dvostrukog pobednika

beowine-antrfile-1Na našu primedbu da je pobednički sovinjon izuzetno ekstraktivan i sa veoma upečatljivom završnicom, dvostruki šampion Miroslav Kovačević objašnjava: 
- Ovo belo vino mi je najbolji i najlepši sovinjon koji smo ikada proizveli. Rosetto je prošle godine takođe osvojio šampionsku titulu, tako da je za mene ovo potvrda kvaliteta, ali i obaveza da narednih godina napravimo nešto još bolje.
Uz novu liniju Orfelin mladih, voćnih i svežih vina po ceni od svega 430 dinara, Miroslav Kovačević najavljuje i pokretanje proizvodnje iz kategorije selekcija, predikatnih vina i rezervi.

Sve više pažnje se poklanja i onom segmentu izvan boce, tako da smo svedoci sve očiglednijeg nadmetanja u pribavljanju medijske pažnje, a što ima sve jasniji uticaj na prodaju pojedinih vina. Mnoštvo redizajniranih etiketa, raznovrsnija pakovanja i širok asortiman vina za svačiji ukus postali su obaveza svakog vinara koji želi uspeh.

beowine-001

U ovakvoj konkurenciji, od stare slave se sve teže živi! U prilog tome govori i poseta legendarnog pevača Zvonka Bogdana na štandu vinarije koja nosi njegovo ime, oko kojeg se odmah okupilo na stotine radoznalih posetilaca.


Dve polovine vrhunca

beowine-antrfila-2Novo vino iz Župe, Ivanovićevo No.½, možda je i najjači utisak ovog izveštača sa BeoWine 2014. U pitanju je kupaža prokupca i internacionalnih sorti, čiju snagu aroma i ekstrakta teško da je uspelo da nadmaši bilo koje drugo vino sa ovogodišnjeg sajma!

Nove tendencije naslućuju se i u pojavi sve većeg broja elegantnih vina, posebno u kategorijama belih i rozea, a neka vina sa štandova manjih proizvođača poput Pusula, Despotika ili Čokot, tihi su šampioni u najavi.

beowine-002

Iako je na sajmu bilo i predstavnika inostranih vinarija, utisak je da su njihove ambicije na srpskom tržištu donekle smanjene. Evidentno ih je bilo u manjem broju nego prethodnih godina, što možda ilustruje tendenciju da na ovdašnjem tržištu tas kupovine lagano preteže na stranu srpskih vinara. U nekom smislu, to ima smisla.

beowine-005

Baš kao i utisak da BeoWine sve više pokazuje simptome da pre svega bude srpski sajam vinarstva. Jer, posle mnogo sušnih godina, publika sve jasnije prepoznaje kvalitet domaćih vina, a to daje nadu da aktuelna srpska vinska renesansa neće proći nezapaženo tamo gde je to i najvažnije – kod konzumenata vina.

Ko zna? 

Možda srpsko vinsko čudo na kraju i dobije – Happy End!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama