Italiano vero!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
U slavu barbere: Đanluka Morino U slavu barbere: Đanluka Morino

Italijanske vinarije Palazzone, Cascina Garitina i Villa di Vetrice, učesnice ovogodišnjeg Balkan Wine Expo 2014 u Beogradu, predstavile su svoja vina na zasebnoj degustaciji u restorani Kantina de Frida.

Domaćini večeri, Đovani Dubini (Giovanni Dubini) i Đanluka Morino (Gianluca Morino), upoznali su prisutne sa podnebljem i uslovima u kojima nastaju njihova vina. U čašama se našlo ukupno sedam vina, sva u rasponu od 7 do 20 evra.

italijani01
Palazzone vinarija, nadomak Orvijeta, zajedno sa istoimenim ekskluzivnim boutique hotelom, jedan je od prepoznatljivijih brendova Umbrije. Porodica Dubini vlasnik je imanja od 1969. godine, kada su i zasađeni vinogradi u kojima danas sazreva grožđe za njihova vina. Đovani i njegov brat Lodoviko preuzeli su od oca posao vođenja vinarije, koja je podignuta 1988. godine. 

DubiniPrvi put u Beogradu: Đovani Dubini

Prema rečima gospodina Dubina, suština naglašeno elegantnih vina iz njihovog podruma krije se u primeni moderne tehnologiji na lokalne sorte. Kao ilustracija toga poslužila su prva tri vina večeri – Grek (stopostotni grechetto), Terre Vineate (bela kupaža: procanico 50% + grechetto 30% + verdello, drupeggio i malvasia 20%), te Campo del Guardiano, istog sortnog sastava ali sa najboljih parcela u vinogradu, vino koje je pre toga odležalo flaširano 18 meseci u prirodnim špiljama od sedre i koje je naišlo na opšte oduševljenje prisutnih.

italijani03

Zatim su usledila dva vina sa severa Italije.

- Cascina Garitina je porodična vinarija u srcu Pijemonta, u mestu Castel Boglione. Vinogtradi se nalaze na padinama oko mesta, na otprilike 13 hektara. Daleko najviše je zastupljena barbera, te smo zato ovde doneli da pokažemo dva takva vina, Bricco Garitta i Caranti. Oba su 100 % od barbere, s tim da je Caranti pre flaširanja proveo 12 meseci u bariku – kaže g. Morino, koji je, baš kao i njegov kolega Đovani Dubini, prvi put u Srbiji.

palazzone-winery-and-orviet

Konačno, ova mala vinska šetnja kroz tri italijanske regije završila se te večeri u Toskani, na brežuljcima Kjanti Rufina, jednom od sedam podzona čuvene Kjanti regije. Tu, na imanju Villa di Vetrice, s kojeg se uzdiže toranj iz 13. veka, iz vinograda koji obuhvataju čak 160 hektara, nastaju nadaleko čuvena vina od sorte sanđoveze. Na stolu su se našla dva – Chianti Rufina i Chianti Rufina Riserva – oba savršeni predstavnici onoga što mnogi doživljavaju kao „najitalijanskije vino”!

Na kraju, dobili smo (barem) još sedam razloga više da zavolimo italijanska vina.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama