Aleksandrović u fokusu stručnjaka

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Kerolajn Gilbi Kerolajn Gilbi

Vino Trijumf Barrique 2012, zvanično najbolje belo vino Srbije sa Velikog testa najboljih srpskih vina, požnjelo je još jedan veliki međunarodni uspeh, a vinarija Aleksandrović našla se u žiži interesovanja Kerolajn Gilbi (Carolline Gilby), čuvene britanske Master of Wine (MW).

Sjajne vesti stigle su iz Budimpešte gde se početkom marta održao najveći vinski festival u ovom delu Evrope, VinCE 2014.

VinCE Budapest kostolas

U prelepom ambijentu hotela Corinthia u Budimpešti, u sklopu zvaničnog programa, održano je nekoliko izuzetnih prezentacija. Vrhunski poznavaoci vina predstavili su interesantne vinske regije, proizvođače i vina velikom broju posetilaca. Kao vrh čitave manifestacije, aleksandrovic-trijumfodržana je posebna demonstracija značaja vinskog podunavskog regiona. 

Pod nazivom „Blue Danube”, jedan od vrhunskih vinskih stručnjaka i Master of Wine još od 1992. godine, Kerolajn Gilbi, predstavila je osam vina iz osam zemalja: Nemačke, Slovačke, Hrvatske, Srbije, Austrije, Bugarske, Rumunije i Moldavije. Uz fotografijama dokumentovanu napomenu da je pre više od 20 godina prvi put došla u jugoistočnu Evropu da traga za dobrim vinima, potvrdila je da od tad traje njena ljubav prema vinima našeg regiona što ju je učinilo jednom od najcenjenijih eksperata za vinsku scenu ovog dela sveta. 

VinCE Budapest mesterkurzus

Potom je usledilo obilje informacija o svakom proizvođaču, zanimljive geografske karte i veoma duhovit stil vođenja prezentacije, a Kerolajn je detaljno objasnila razloge zbog kojih se odlučila za određene proizvođače, kao prave predstavnike vinske scene svake od navedenih podunavskih zemalja. Posebno su dragocene ocene koje je iznela, a koje ukazuju da su srpska vina sve interesantnija, da treba pažljivo pratiti dalji razvoj srpske 8107-vince-budapest-2014-kovinske scene, a posebno vina koje proizvodi jedan od lidera te scene – vinarija Aleksandrović!

Konkretno, Trijumf Barrique 2012 je odlično primljen i ocenjen kao vrhunsko vino koje pokazuje tu novu snagu domaćeg vinarstva, a na diskusiji koja se vodila posle degustacije, ovo belo vino je pozicionirano kao drugo najbolje vino cele prezentacije, i svrstano odmah posle fenomenalnog nemačkog rizlinga Egon Muller Riesling QbA 2011.

nazad na vrh

Srodni tekstovi