Dačić postao vinski vitez!

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

dacic-vitezPremijer srpske Vlade u odlasku Ivica Dačić, primio je iz ruku nadvojvode Karla fon Habzburga, unuka poslednjeg austrougarskog cara Karla Prvog i potomka princa Ferdinanda, odlikovanje viteškog krsta. Reč je o vinskom viteškom redu Sveti Georgie, što znači da je Ivica Dačić zvanično postao vinski vitez! Karlo Habsburški je inače patron ovog evropskog vinskog reda i u Srbiji je boravio sa visokom delegacijom Evropskih vinskih vitezova (OEVE) na čelu sa Prvim konzulom i osnivačem Alfredom Rakocijem Tombor Tintera.

Moto reda Sveti Georgie, osnovanog 1984. godine u austrijskom mestu Elzenštatu, glasi „U slavu Boga, u slavu vina” (IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI), a dodela ovog odlikovanja u neku ruku asocira na nove korake međudržavnog pomirenja, u trenutku kad se sve više otvara pitanje istorijskog učešća Srbije u atentatu na pretka Karla Habsburškog, princa Ferdinanda u Sarajevu. Takve se naznake mogu izvući i iz zvaničnog naziva programa ove posete „Evropske integracije - podrška Srbiji na putu ka EU”, što i jeste bila tema razgovora uz, najverovatnije, odgovarajuću degustaciju vina.

dacici-i-karl

U čitavoj priči, jedino nije jasno zbog čega je orden dodeljen baš Ivici Dačiću, kad je više nego dobro poznato da je sadašnji prvi potpredsednik, a budući premijer Aleksandar Vučić veliki ljubitelj i izuzetan poznavalac vina, i kako je on, i zbog čega, zaobiđen u ovoj lepoj i značajnoj priči za srpsku vinsku scenu!

dacic-vino

nazad na vrh

Srodni tekstovi