Svetski dan malbeka

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

malbec c1Ovog 17. aprila širom sveta masovno će biti proslavljen četvrti Svetski dan malbeka. Ipak, nakon proslave 2012. godine, umalo da ovo vino bude zabranjeno u EU. Ne znamo da li znate da je ova čuvena južnoamerička sorta zapravo francuska? Ali, krenimo od početka... 

Zašto mu se slavi rođendan baš 17. aprila? 

Jednostavno, tog je dana argentinski predsednik Domingo Faustino Sarmiento oficijelno započeo inicijativu da naglavačke preokrene domaću vinsku industriju. Sve se događa 1853. godine, a Domingo moli čuvenog francuskog stručnjaka za teroar Michel Aimé Pougeta da pomogne u izboru najbolje sorte za specifičnu argentinsku klimu koja se kreće od surove pustinjske, preko blage okeanske, pa sve do one hladne planinske.

malbec-01

Gospodin Poguet će iz jugozapadnog francuskog regiona Cahors doneti autohtonu i veoma žilavu lozu malbek, koja će uskoro zagospodariti svim vinorodnim terenima Argentine, ali i širom Južne Amerike. I lagano, od minorne bordoške, postati najveća „argentinska sorta”.

malbekfestival

Prvi Svetski dan malbeka 2011. godine slavio se u 43 zemlje i 68 gradova sveta, a organizovana su 72 raznorazna eventa koji veličaju malbek i argentinski lajfstajl i gurmanluke. Takođe, tog dana određene vinoteke od Njujorka, Los Anđelesa, preko Toronta do Brazila, Holandije ili Velike Britanije, daju veliki popust na vina ove sorte, što je jedinstvena prilika da se uživa u zaista kvalitetnim proizvodima. 

malbec-argentina-wine-bottle-label

No, nije „vinski slavljenik” u čitavom svetu dočekan raširenih ruku. 

Malbek je kao sorta pun iznenađenja, što u čaši, što proceduralno i, na opšte iznenađenje, genijalni zakonodavci iz EU upleli su svoje zloslutne formule u ovu lepu priču, pa je samo nekoliko dana nakon proslave 2012. godine u Velikoj Britaniji osvanula gotovo neverovatna odluka – britanskim vinarima je dozvoljeno da prave vina od ove sorte u saradnji sa uzgajivačima grožđa iz Argentine, ali takav proizvod se ne sme prodavati pod imenom malbek, tačnije, ne sme se zvani ni vino! Na etiketi takvog malbeka sme da stoji isključivo odrednica „alkoholni napitak proizveden od voća uvezenog van granica EU”.

malbec-02

Naravno, nije u pitanju hiljadugodišnji animozitet između Brita i Francuza, ako se iko uopšte i seća da je sorta poreklom iz Francuske, već zabrinutost evropskih ekonomskih stručnjaka da bi vina ove sorte mogla daleko brže da zauzmu mesto na tržištu ako bi se u Britaniji ustanovila pogodna uvozna i prerađivačka baza. Strah da jeftino uvozno grožđe bude prerađeno i prikazano na vinskoj etiketi kao „proizvedeno u Evropi”, te kasnije prodavano po znatno nižoj ceni od onih koje stoje na evropskim vinima, odgovornima u EU se čini kao nelojalna konkurencija, što u neku ruku ima smisla ako se uporedi odnos kvalitet-cena južnoameričkih i centralnoevropskih kvalitetnih vina.

malbec day

Dodatno ulje na vatru doliva i podatak da je uzgoj malbeka sve češći na britanskom ostrvskom tlu, pa makar i pod plastičnim krovom. A za sve je „kriva” britanska vinarija Chapel Down, koja je kao pionirski pokušaj uvezla određenu količinu svežeg grožđa iz Argentine i koje je na opšte iznenađenje carinika uplovilo na teretnjaku u luku Kent, gde će narednih devet meseci odležati u američkom bariku. Konačni proizvod je veoma pohvaljen. Nije čudo, znajući da sirovina dolazi iz vinograda u čuvenoj oblasti Mendoza, ali je svejedno 1.100 boca senzacionalnog vina ostavljeno da čeka da se neka mastionica prevrne i prekrije gotovo besmislenu odluku o zaštiti evropskog vinskog tržišta, ali i da se posle više od trideset godina od rata na Folklandima, Britanci i Argentinci uhvate ruku pod ruku, popiju i zapevaju zajedno. 

Pa makar i na komemoraciji „čeličnoj Lady”.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Pitajte somelijera

  • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

O nama