Odaberite vino za Uskrs

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

uskrs-01Uskrs ove godine pada u isti dan za vaskoliki hrišćanski svet, pa se lako može dogoditi da pojedina vina, pred Veliki petak, zbog povećanog interesovanja, prosto iščile sa rafova vinoteka i marketa. Zato je potrebno na vreme osmisliti strategiju ponude vina u čašama i nazdraviti pravim ljudima, sa pravim vinom.

Evo našeg malog doprinosa toj priči...

Uskršnji post je kvalitetno i od detalja očistio organizam, ali i izoštrio čula, pa vam za povratak u „normalne” tokove preporučujemo lagani i aromatični start vinom koje bi moglo biti u skladu sa dodatnim zahtevima upravo za ovu priliku. Naime, mnogi se u ovakvim trenucima sete sopstvene geneze, rodnog kraja, tradicionalnih običaja, pa i vino može biti sastavni deo tih memorabilija, pojačavajući osećaj svečanosti i istorijskog pripadanja. Možda je, iz tog ugla posmatrano, potpuno prikladno kao aperitiv iskoristiti sortu iz rodnog kraja, recimo nežnu i mirisnu tamjaniku, smederevku, pa i prokupac. 

zuti-cvet-2

Uz već tradicionalno prihvaćena vina župskih vinara, posebno preproučujemo vranjanski Žuti cvet vinarije Aleksić, vino koje je brzo zauzelo istaknuto mesto na domaćem tržištu. To je upravo vino kakvo odgovara duhu ovog praznika koji slavi ponovno rođenje prirode, novog leta: sveži, lagani, a opet primamljivi sokovi prosto kuljaju i nose zalogaje srpskih predjela željenim tokom.

Easter-Wine

Proteklu zimu, zbog visokih prosečnih temperatura, jedva da smo osetili. Ali proleće, sa svežim jutrima i dosta oblaka i padavina, čini se neće izneveriti. Pijaca je prebogata, pa će, uz razna predjela, sarmica svakako biti na trpezi, bilo od kiselog kupusa, vinovog lišća, zelja ili blitve. To je onaj trenutak kada se belo vino može ukrstiti sa roze varijetetima koji streme da proslave dolazak pečenog mesa na sto.

zvonko bogdan

Ako birate, odaberite roze sa manje šećera, one desertnije ostavite za suve kolače. Sveže, peckave, razigrane kiseline otvoriće apetit u potpunosti. Barbara, rozei vinarija Vinum, Molovin ili Zvonko Bogdan, pravi su izbor bez premišljanja, naravno, uz brojne alternative.

Ako niste za domaće

Ukoliko u svom izboru vina ipak poželite da prošarate regionom, u izboru jeftinijih vina nećete mnogo pogrešiti ako se uhvatite za neku od poznatijih makedonskih etiketa. Kvalitet, uz solidnu cenu garantuju i vina Plantaža.

TrijumfIpak, čini se da  prava „gužva” na stolu nastaje kad se zaseku prve šnite peradi ili iznesu pladnjevi sa jagnjetinom, prasetinom ili mešani roštilj. Izbor vina se tu može graničiti samo maštom, ali upravo u tim trenucima male naznake nisu na odmet. Iako se može piti i na kraju obroka, kao meditativno vino, odlikovano belo vino vinarije Aleksandrović, Trijumf Gold može da otprati i jače zalogaje. Novi adut sa Fruške gore, beli Orfelin, bez respekta će se suočiti sa bilo kojom vrstom mesa, a svojevrsnu kvalitativnu nadogradnu kuhinjskim đakonijama daće sveže i energično vino Tri Morave crveno vinarije Temet. tri morave c

U kategoriji roštilja ili masnijih mesa, slobodno se otpustite niz Dunav i poverite vinima iz vinarije Janko. Hrskavi traminac Adut, te pristupačna ali karakterna Smederevka  nude široku lepezu ukusa, kvalitet i uštedu pri nabavci. Naša je sugestija i belo vino vinarije Zvonko Bogdan, Pinot Blanc doraslo svakom sladokusačkom izazovu. 

janko Adut

Kada konačno slatkiši izađu na sto i kada još jednom dođe vreme da se radosno nazdravi, euforiju je možda najpraktičnije označiti baš istoimenim vinom Euforija

I kada izgleda da nema dalje, upravo je to prilika da se upotrebi najteža „artiljerija” – flaša Regenta, možda boca Vinarija-Kovacevic-Penusavo-vinoAureliusa, ili crvenog Erga, onako, meditativno. 

Naravno, ukoliko osetite potrebu da poteku i mehurići, Penušavo vino Kovačević ili Trijumf Noir sa Oplenca, doneće podjednaku radost okupljenima, na početku ili završetku gozbe.

Pa prijatno, i ne zaboravite: pijte odgovorno, pijte domaće.

Hrvatski vinski Uskrs

U Hrvatskoj su ponudili otprilike ovakav gastro-voz: uz jagode, kao aperitiv služiti Šember penušavi roze. Doručak će krasiti erdutski Zeleni silvanac vinarije Antunović, dok se uz belo ćureće i pileće meso preporučuje Bibicheva kupaža R50, miks sorti debit, maraština, pošip, pinot grigio i chardonnay. 
Jagnjetina ide fino uz još jednu kupažu – iz vinarije Clai dolazi organska mešavina refoška, cabernet sauvignona i merlota, a ukoliko ste dovoljno imućni, kolače treba zaliti vinom Ivan Dolac Selection, poluslatkim plavcem probrane berbe prosušenih bobica.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama