Ledena vina u sred leta

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

ice-wine-festivalU Republici Češkoj će se ovog leta održati četvrti po redu „IceWine du Monde”, ocenjivanje i nadmetanje najboljih svetskih ledenih i predikatnih vina. Ova slatka alkoholna manifestacija održaće se prema tradiciji od 29. do 31. avgusta u mestu Lednice u Moravskoj, u izuzetno lepom dvorskom kompleksu. 

Takmičenje je predviđeno za ledena i predikatna vina, ali ne i za pojačana. Uslov je da vino nema ispod 45 grama po litru rezidualnog šećera, ali i da bude proizvedeno u seriji ne manjoj od 100 litara. Poslednji rok za prijavu vina 8. avgust, a po etiketi treba poslati četiri klasične boce, šest boca od pola litre ili 0.375 l, ili devet boca od dva decilitra. Uz vino je potrebno priložiti kopiju hemijske analize vina i naravno, tu je i cena: po etiketi treba uplatiti 145,2 evra, PDV je uračunat.

Eiswein

Protekle godine, srpski vinogradi gotovo da nisu bili u temperaturnoj skali potrebnoj za ledenu berbu, tačnije, temperature ispod -7 stepeni Celzijusa možda su zabeležene na Pešteru, ali tu nešto vinograda i nema. Ipak, postoji šansa da neko od domaćih vinara iznedri u svom vinogradu ili podrumu vrhunsko predikatno vino, kao što se to dogodilo sa Fruškogorskom vinarijom koja je oduševila vinom Traminac Quet, kasna berba 2012 na proteklom VTV-u.

Šta je to ledeno vino?

Prvi podaci o ledenom vinu zabeleženi su 1794. godine. Prema regulativi, grožđe za ovo vino mora se brati na temperaturi nižoj od -7 C. Praktično, to je tip predikatnog vina niskog sadržaja alkohola, od 8-9%, i sa visokim sadržajem šećera čiji je donji nivo različito definisan u raznim zemljama. Za ovo vino koriste se kasne sorte poput šardonea, sovinjona, rizlinga ili gruner veltlinera.

Najveći proizvođači ledenog vina su Kanada, Švajcarska, Nemačka, Austrija i Slovenija, koje su svoju proizvodnju razvijale tokom XX veka, dok se u Češkoj ledeno vino sreće od sredine devedesetih.

icewine-zamak-lednice

Takođe je zanimljiv i istorijat dvorca u kome se takmičenje odvija. Današnji barokni izgled definisan sredinom XIX veka samo je jedno u nizu lica ovog zdanja čiji počeci datiraju iz 1222. godine kad se ovde nalazilo gotsko utvrđenje češkog kralja Vaclava.

Šta je to predikatno vino?

Praktično, to je vino niskog sadržaja alkohola i sa visokim sadržajem šećera. Grožđe se bere krajem oktobra i početkom novembra, a potom suši najmanje tri meseca. Plod gubi vodu, procenat šećera raste, a fermentacija se najčešće prekida kada  alkohol dostigne 10%. Idealne sorte za ova vina su rizling, traminac, pino gris, frankovka, kaberne sovinjon, vino je punog ukusa sa aromama kandiranog voća, meda, marmelade...

nazad na vrh