Prvi Festival šumadijskih vina

  • Objavljeno u Info

sumadijska-vinaU cilju promocije kvaliteta vina koja dolaze iz ovog regiona i Šumadije kao vinske destinacije, u Topoli, u prostorijama Kraljevske vinarije na Oplencu održaće se Prvi festival šumadijskih vina 17. i 18. maja. Zahvaljujući činjenici da Kraljevska vinarija poseduje Muzej vina i vinogradarske opreme, festival je samim tim ušao u program Noći muzeja, a drugi dan manifestacije donosi još jednu bitnu novinu na ovim prostorima.

Naime, tog dana će pod parolom „Dan otvorenih vrata šumadijskih vinarija”, svi članovi Udruženja vinara Šumadije otvoriti vrata svojih kapaciteta spremni da ugoste brojne ljubitelje vina. Svečano otvaranje ove nove i izuzetno značajne vinske manifestacije je u subotu 17. maja, tačno u podne, uz prisustvo predsednika Srbije, gospodina Tomislava Nikolića i NJKV prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića, a nakon otvaranja sledi dvodnevni bogat kulturnoumetnički progam koji uz brojne likovne, književne i zabavne segmente uključuje prezentaciju gastronomske ponude Šumadije u vidu uparivanja lokalnih vina sa autentičnom šumadijskom hranom.

kralj-vinarija

Za domaćine je možda najvažnija panel diskusija i prezentacija na temu „geografsko poreklo vina u Srbiji - oznaka geografskog porekla Šumadija”, pošto je ovaj festival, na neki način, iniciran osnivanjem Skupštine Udruženja vinara ovog regiona krajem prošle godine. To je učinjeno s namerom da ovdašnji vinari zaštite geografsko poreklo i time svoja vina učine prepoznatljivim na tržištu, a njihova je zajednička želja da Šumadija postane značajna destinacija na vinskoj mapi Evrope, i vina ove regije budu prepoznata po svom izuzetnom i neospornom kvalitetu.

nazad na vrh