Slovenija, ozbiljna vinska sila

  • Objavljeno u Info

Odavno je poznato da Slovenci vredno rade na razvoju vinske kulture, vinarstva i vinogradarstva, da tamo radi veliki broj proizvođača, da se napreduje u svim smerovima, ali poslednji rezultati koje postižu na globalnom nivou izazivaju nevericu i na tlu najzapadnije exYu države.

Marjetka-and-7-medalsNakon osvajanja četiri Regionalna trofeja na Decanter World Wine Awards 2014, uz četiri zlata i ukupno 51 medalju, sličan uspeh ponovili su i na jednom od najprestižnijih vinskih ocenjivanja u SAD. Finger Lakes International Wine Competition okupio je 887 vinarija  iz čitavog sveta a od 3.756 ocenjenih etiketa, čak dvadesetjedna vinska kuća iz Slovenije prigrabila je ukupno 58 medalja u Njujorku.

Dvostruku, ili veliku zlatnu medalju osvojili su vinarija Mavretič za Ice wine Sauvignon TBA 2011, i Silveri Wines za penušavo vino Silveri Blanc de Blancs 2008. Ipak, na svečanoj dodeli priznanja u ljubljanskoj vinoteci Hedonia, sve oči bile su uprte u Marjetku Škafar, direktorku prodaje vinarije Marof koja je osvojila najveći broj priznanja, ukupno sedam, od čega dve srebrne medalje za Chardonnay i Zweigelt i čak pet bronzi, a odličja je Marjetki predao David Burger, zemenik američkog ambasadora u Sloveniji.

nazad na vrh