Svetsko vinsko čudo u Kini

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

kina-ulaz-vinski-parkTokom pet dana, od 29. jula do 2. avgusta održan je u podnožju Kineskog zida vinski festival i konferencija Wine Expo Beijing Yanqing 2014 podižući pojam vinogradarstva i vinarstva na potpuno novi nivo. Onako, kako to, uglavnom, mogu samo Kinezi...

Na konferenciji i izložbi pod univerzalno razumljivim sloganom „Brend, Trade, Cooperation”, gde je učešće uzelo preko 500 najznačajnijih vinarija, oko 300 „chateaua” iz 22 zemlje sveta i 200 domaćih vinarija, i najmanje 10.000 posetilaca dnevno, Srbiju, koja je svoj štand imala kod ulaza u najveću halu C, uspešno je predstavljala vinarija DiBonis.

dibonis-fotka-boljaSajmom su dominirale većinom francuske, italijanske i španske vinarije, ali vina iz Subotice ipak su došla u fokus predstavnika velikih kineskih vinskih trgovinskih kuća, koje su bile veoma zadovoljne kvalitetom DiBonis proizvoda, i ozbiljno zainteresovane za moguću buduću saradnju.

Inače, novoizgrađeni Expo centar u gradu Zhangshanying, okrugu Yanqing, koji je neka vrsta predgrađa Pekinga (Beijing), devedesetak kilometara severno od centra prestonice, a u samom podnožju Kineskog zida, svojevrsno je čudo (vinske) prirode. Kinezi, koji od davnina streme grandioznim poduhvatima, na 200 hektara sagradili su supermoderan vinski tematski park kao spoj nauke, tehnike, hedonizma, ali i muzejski dragocen deo. Dovoljno je reći da se u krugu parka mogu videti čak 1.014 sorti grožđa iz 40 zemalja sveta, dok su primerci sveg poznatog semena loze pohranjeni u vitrine i izloženi u takozvanoj „zelenoj kući”.

kina-logo1

Ovogodišnja, jedanaesta vinska konferencija koju mnogi nazivaju „vinska Olimpijada”, pošto se susreti održavaju svake četiri godine (prva održana u Nemačkoj 1973. naredna će biti u Bordou), privukla je 350 akademika, vrhunskih strukovnih stručnjaka, vinskih „Mastera” i drugih profesionalca. 

vinski-park1

Okrug Yanqing nije slučajno odabran da bude novi vinski centar Kine, naime, ovde se vino proizvodi više od tri veka još iz doba imperatora po imenu Kangxi. Tokom vekova, pošto je oblast izuzetno bogata vodom i rekama, lokalno stanovništvo se uglavnom okrenulo ka ribolovu, ali je odlukom vlasti 2005. godine ta grana privrede ograničena, pa se sve više ljudi vraća vinogradarstvu i vinarenju. Danas se pod lozom nalazi oko 1,333 hektara zemljišta od čega je, od 2006. godine, 47 hektara sa organskim sertifikatom.

nazad na vrh

Srodni tekstovi