Trijumf Gold 2012 - svetski šampion

  • Objavljeno u Info

vino-ljubljana-02Na 56. po redu internacionalnom vinskom nadmetanju Vino Ljubljana, koje organizatori sa ponosom nazivaju - najstarijim na svetu, vino vinarije Aleksandrović, Trijumf Gold 2012 osvojilo je titulu svetskog šampiona.

Ovo je rezime takmičenja održanog po OIV pravilima krajem juna meseca u ljubljanskom zamku, na kome je preko 300 vina iz 19 zemalja ocenjivalo čak 40 vinskih sudija.

vino-ljubljana

Odnos domaćih (slovenačkih) i inostranih etiketa bio je 30:70, pa opet su slovenačka vina pobrala najveći broj titula u šest nagradnih kategorija od kojih su, istina, četiri i bile na nivou nacionalnog izbora (Šampion autohtone slovenačke sorte, Šampion slovenačkih vinskih regiona, Slovenački šampion, Pobednik slovenačkih specijalnih vina). Međutim, i u kategoriji „Svetski šampion”, između šest slavodobitnika, pola od ukupnog broja trofeja pripalo je domaćim vinarijama, a po jedan Austriji za Shiraz 2012 Erich Scheiblhofer GmbH, Makedoniji za Stobijev Chardonnay barrique 2013, i naravno, vinariji Aleksandrović za Trijumf Gold čime je ovo vino još jednom potvrdilo da je izuzetno cenjeno i van granica Srbije.

gold-trijumf

Inače, prvo internacionalno vinsko nadmetanje u Ljubljani (Jugoslovenski sajam vina) održano je 1955. godine i prema rečima organizatora najstarije je na svetu. Takođe, Svetska vinska organizacija OIV održala je svoje prvo zasedanje u Ljubljani 1976. godine kada su i postavljena i prvi put prezentirana u praksi danas važeća pravila ovakvih  nadmetanja, što samo govori o značaju koju je nekadašnja federalna država imala na vinskoj (i ostaloj) karti sveta.

LJUBLJANA-CASTLE Foto-Arne-Hodalič

Trofeji pobednicima biće dodeljeni 3. septembra na svečanosti povodom zvaničnog otvaranja pedesetog jubilarnog Sajma vina u Ljubljani koji će uz bogat prateći program biti posebno usmeren upoznavanju mlađe populacije sa kulturom i konzumacijom vina.

nazad na vrh