Tri Morave postale crvene i bele!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Tri Morave postale crvene i bele!

Silom prilika, pritisnuti birokratskim preprekama, u poznatoj srpskoj vinartiji Temet iz Lozovika morali su da promene etikete za njihova popularna vina Tri Morave crveno i Tri Morave belo.

„Presvlačenje” je uzrokovano sudskim procesom koji se već duži period vodi i o čemu smo pisali u tekstu Vinar tužio državu: Čije su Tri Morave?”

- Razmišljao sam čak da ih nazovem Zabranjeno vino, ali sam odustao od toga – kaže vlasnik vinarije Nebojša Aleksić. – Na etiketi su ostale tri crte kao grafički prikaz tri reke, skinuli smo naziv Tri Morave, a da bi ljudima bilo jasno o čemu se radi na etiketama je jasno istaknuto Crveno ili Belo vino. Istovremeno, pošto je u vinu autohtona sorta, etiketa je od reciklažnog papira kako bi se  lakše i brže prepoznavala na polici kao domaća priča.

Ipak, sve to je samo prelazno rešešnje i obećavam vratićemo staru etiketu pa makar morali da idemo u Strazbur!

Da podsetimo, zaplet je nastao kada je neko, ko je pravio novu reonizaciju, jednom regionu u Srbiji dao ime Tri morave, čime je nastao zahtev da istoimeno vino momentalno promeni ime ili neće moći da dobije kontrolni broj i izađe na tržište. Ali, ispostavilo se da su u vinariji Temet ime vina već pre toga zaštitili. 

- Pritom, svuda u svetu su vinogradarski regioni ravni geografskim i jednaki administrativnim. A ovi naši su uzeli deo Šumadije, deo Župe, i nazvali ga Tri Morave!

U međuvremenu, pažnja je sada usmerena ka ovogodišnjem rodu, kome česte i obilne kiše nikako nisu pogodovale.

- Bila je ovo teška godina, puna vlage, kiše, nema tu mnogo pameti... Oni iskusniji kažu da u poslednje dve-tri decenije nije bilo teže godine za vinarstvo. Videćemo, s obzirom da držimo do kvaliteta verovatno ćemo crvenih vina da preradimo malo ili, ako ovako kišno vreme nastavi čak ni to malo! Nećemo da pravimo takozvani faul i da na tržište izađemo sa vinom slabijeg kvaliteta. Znači, čekamo na crveno, a što se tiče belih, uz velike tehnološke napore i pažnju mislim da ćemo izvući (Tri Morave) Belo, Pinot Grigio i Rose, ali jako, jako teško...

Konačno, u vinariji s ponosom istiću kako su sva čertiri njihova vina prijavljena na ovogodišnjem AWC nadmetanju u Beču –  Ergo crveno 2011, Ergo belo 2012, Rose 2013 i Pinot Grigio 2013 – osvojila srebrne medalje.

- Stalno ponavljam da naš cilj nije što više medalja, već da svaka poslata etiketa donese odličje. I ponovo smo uspeli u toj nameri. Uspeh je apsolutan, vinarija Temet je 100% srebrna – kaže zadovoljno Nebojša Aleksić.

Stže prvi penušavi Temet

I dok se očekuje konačna presuda u ovom „moravskom slučaju”, u lozovičkom podrumu stasavaju neki novi favoriti. Za otprilike godinu dana trebalo bi da se iz vinarije Temet pojave prvi penušavci koji su trenutno u fazi odležavanja. Beli penušavac je rađen na bazi Tri Morave belo, dok će onaj roze biti od prokupca sa dodatkom malog pinoa. Radiće se i vino Tri Morave belo rezerva, ali samo ukoliko sledeća godina bude drugačija i povoljnija za berbu.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama