Degustacija Parkerovih poena

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Degustacija Parkerovih poena

Datum 29. avgust 2014. godine ušao je u srpsku vinsku istoriju kao dan kada su prvi put srpska vina ocenjena od strane prestižnog magazina Wine Advocate. Priliku da probamo vino Sub Rosa 2007, kojem su saradnici Roberta Parkera tada dali čak 91 poen iskoristili smo na degustaciji koju je Vinarija Budimir  iz Aleksandrovca organizovala u Srpskoj kući vina na Novom Beogradu.

ivana-cutura-1

U senci tog velikog događaja ostala su još četiri odlična vina ove vinarije, među kojima i potpuni novitet i, ispostavilo se, totalni hit – Projekat X!

Interesovanje za degustaciju bilo je veliko, toliko da na kraju domaćica proslave Jovana Antović, izvršni direktor Vinarije Budimir i unuka čuvenog deda Bude, po čijim se tradicionalnim receptima, na neki način, i rađaju ova vina, jednostavno nije imala adekvatnu čašu pošto su sve bile razgrabljene!

ivana-cutura-3

To nam, naravno, nije zasmetalo da zajedno uživamo u ukusima pretežno autohtonih sorti srpskog vinarstva i činjenici da ovim ocenjivanjem srpska vina konačno počinju da bivaju prepoznata na velikoj sceni, a autohtone sorte da budu bitne koliko i internacionalne, naglasila je Milica Smoljanić, zvanični somelijer firme Vino Budimir.

ivana-cutura-4

Degustaciju je otvorila Tamjanika Budimir, belo vino od autohtone sorte ocenjeno sa 89 (Parkerovih) poena, aromatski do te mere snažno da gotovo može da se pije udišući. U atmosferi nabijenoj pozitivnim emocijama, dok okolo kruže zalogaji hleba sa dimljenim duvan čvarcima na slasnom kajmaku, upitali smo Jovanu koliko znače „Parkerovi poeni” i mogu li oni uticati na povećanje prodaje na srpskom tržištu?

- Parkerova ocena potvrda je kvaliteta Sub Rose i onoga što je deda Buda govorio za to vino čim smo ga napravili – da je to top vino naše vinarije! Iskustvo govori da u sud deda Bude ne treba sumnjati. Što se prodaje tiče, mi smo tek nekoliko godine prisutni u SAD i zadovoljni smo. Posebno mi je zadovoljstvo kad dođete iz male Župe, pa na nekom vinskom festivalu u SAD stanete pred sve te ljude koji se oduševe onim što im prezentujete. Inače, odlične Parkerove ocene smatramo značajnim ne samo za nas, već i za kompletan imidž srpskih vina u svetu. Jer, one će privući pre svega strance da probaju nešto novo s Balkana. Iskreno, nisam sigurna da li deda Buda može i da zamisli koliki je domet onoga što on radi i šta je učinio!

ivana-cutura-7

I drugo vino večeri Margus Margi, stopostotni rajnski rizling, takođe je osvojilo 89 poena. Specifičnih, veoma razigranih i dragocenih kiselina, deluje korak življe od tamjanike. 

– Ovo je možda jedino sortno internacionalno vino naše vinarije, ali je u pitanju specifičan način izrade koji je deda Budina tajna. U pitanju je multvintage, kupaža različitih godina berbe, a odležavanje u bačvama mu daje zlačkastu boju i lepu aromu – poručila je Milica uzdignute čaše i uz aplauz prisutnih.

ivana-cutura-8

Potom se prešlo na crvene adute i uz odgovarajuće meze, jake salame i žute sireve, podlogu kakvu Triada crvena 2008 ume vrhunski da iskoristi. Za ovu kupažu prokupca i merloa, koja je dostigla 88 poena, svaka naredna berba korak je bliže autohtonoj „tituli”  prokupac! Naime, ova berba iz 2008. godine već ima manje od 10 % merloa, dok je u ovogodišnjoj postotak internacionalnog grožđa spao ispod 5 %, tako da vino već može i zakonski da se deklariše kao prokupac.

ivana-cutura-9

Vrtim Triadu u čaši, braonkaste nijanske otkrivaju da je reč o vinu starom šest godina, ali po svim ostalim karakteristikama izuzetno je živo. Snažne kiseline i arome na nosu, jake naznake kože, pomalo biljnog karaktera sa nežnom gorčinom, napokon je ovim ocenjivanjem dobilo prepoznavanje koje zaslužuje, jer to je vino koje fantastično ide uz hranu, pogotovo srpsku.

- Jednostavno, sjajno je za uparivanje jer to je „mesno” vino, puno ukusa, začinsko – podseća nas Milica na glavne opise čuvenih inostranih ocenjivača...

Udruživanje u Župi je moguće

Mogu li vinari u Župi da se udruže na način kako se to, evo događa na Oplencu, u Šumadiji, i može li vinarija Budimir biti pokretač takve akcije, pitamo Jovanu?
- Veoma sam naklonjena udruživanju kad je vino u pitanju, jer je praksa na terenu pokazala da bi daleko veći uspeh postigli kada bi zajedno promovisali Srbiju. Jedna vinarija neće praviti neku razliku na svetskoj sceni, ali je region već sasvim druga priča koja skreće pažnju distributera na ovaj deo Balkana. Apsolutno pohvaljujem to što se radi u Šumadiji i verujem da bi u Župi trebalo krenuti na isti način. Imam veoma visoko mišljenje o mnogim župski vinarima, to su dobri domaćini sa sjajnim vinima, prvenstveno od autohtonih sorti tamjanike i prokupca i bilo bi lepo kada bismo nešto zajedno uradili. Počevši od sajma u Župi, koji bi trebalo iz godine u godinu da bude bolji i privlačniji.

I dok se na terasi pale brojne cigare, što je sve češći slučaj „hedoniziranja” na degustacijama vina, uzbuđenje raste. Na redu je zvezda večeri Sub Rosa 2007 ocenjena sa 91 poen. Ova kupaža 40% kaberne sovinjona i prokupca, koji dolazi iz veoma starih vinograda, poneki i do 120 godina, čisto je porodično nasleđe. To je kućna reserva, ekskluzivno vino i ovo u boci je praktično prva berba Vinarije Budimir. Uz gromoglasan aplauz nakon najave proučavamo šta je to tako oduševilo Parkerove analitičare. Jednostavno, uz plemeniti nalet crvenog bobičastog voća na nosu, maestralno upareni tanini i kiseline neće vam dati da vino tek tako saspete u grlo. Jedna nežna cherry bombona kao sidro će se zakačiti za donju usnu ne dozvoljavajući gutljaju dugo da sklizne, sve dok ga pažljivo ne izanalizirate, a i potom će dugo, dugo stajati u završnici da vas podseća na čin ispijanja. Sub Rosa lagano skuplja usta, ali na jedan elegantan način kako to čine ozbiljna vina ovog stila. Uprkos godinama još je veoma sveža. Baš kao i Triada. Očigledno je da su vina pravljena da traju, da zajedno sa deda Budom proslave stoti rođendan. Ta dugovečnost, upravo je tajna koju će uz neke druge ova vinarija ljubomorno čuvati.

ivana-cutura-6

Konačno, u čašama je i  Projekat X 2009

- Velika mi je čast da predstavim novu etiketu iza koje stoji nešto veoma misteriozno i interesantno. U vinariji su vršili kreativna istraživanja, kako sami kažu „malo su se igrali”, i došli do veoma interesantne kupaže koja se opet nikako nije uklapala sa drugim etiketama, i malo je van portfolia. Ovo vino je potpuno posebno i zato su ga nazvali Projekat X – najavila je Milica. 

Kupaža prokupca, merloa, kaberne sovinjona i pino noara urađena je unikatno, svega nekoliko hiljada boca i neće se više nikada raditi. Da bi sve bilo još zanimljivije, poigrali su se i sa etiketama, postoje različite za klasično pakovanje i još jedna za magnum. Iako se nalepnice razlikuju, vino u boci je isto, a pojaviće se od ove nedelje u prodaji. Već posle prvog gutljaja jasno je zašto Projekat X odudara od drugih vina Vinarije Budimir. Izuzetno je pitko, manje suvo, lako prepoznatljivo i onima koji nisu vinski eksperti. Muzički rečeno, ukoliko bi se za druga vina iz ove kuće moglo izjaviti da su simfonijskog karaktera, Projekat X je pop hit! 

ivana-cutura-5

Zbog čega se ovo vino neće ponoviti iako će zasigurno biti veoma komercijalno, pitamo Jovanu Antonić?

- Nećemo ga više proizvoditi zato što je vinarija Budimir posvećena tradiciji. Triada recimo da simbolizuje sve ono što radimo u vinariji, a to je da naša porodica ulaže sve znanje, pre svega dedino, a potom naš rad i ljubav, da sve što je najbolje iz Župe i naše kuće pokažemo. Premium linija vina se po nekim svojstvima izdvojila iz one osnovne, a Projekat X je nešto što je sad iznedreno i treba da bude aktuelnost i dobra stvar da zagolica ljude i možda privuče neku novu publiku. Takođe, imamo i drugih noviteta o kojima je sad prerano govoriti, tako da je ovo vino tek početak!

Foto: Ivana Čutura

Vina vinarije Budimir možete kupiti ovde.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi