Takmičenje za najboljeg somelijera Srbije

 • Objavljeno u Info
 • Bookmark and Share

dezaPolufinalno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije u organizaciji Udruženja Somelijera Srbije - SERSA, održaće se u hotelu Zira 31. oktobra, dok će finale biti dan kasnije na istom mestu. Prijavljeno je najviše kandidata do sad, a pobednik će kao i ranije predstavljati Srbiju na šampionatu Evrope 2015. godine u Austriji i svetskom nadmetanju naredne godine u Argentini. 

Žiri koji će ocenjivati znanje, stručnost i spretnost kandidata je sastavljen od najeminentnijih internacionalnih imena u ovoj struci. Predsedava Michèle Aström Chantôme, inače Generalna sekretarka Svetskog udruženja somelijera i predsednica Udruženja Maroka, potom su tu Annemarie Foidl, predsednica Udruženja iz Austrije, Karina Tholin, predsednica švedskog Uruženja, kao i Tim Vollerslev, potpredsednik Danskog udruženja somelijera. 

deza-logo

- U ovom trenutku imamo devet prijava i još sedam kandidata na čekanju, što je jedan mali rekord – kaže Dejan Živkoski, predsednik SERSA. - Od onih koji su već ranije učestvovali prijavili su se Miloš Šeša i Srđan Janjić, vicešampion sa poslednjeg nadmetanja koji dolazi iz Kanade. Ovako veliko interesovanje je siguran znak da SERSA napreduje iz dana u dan, kako ovde, tako i u širim okvirima. Gospođa Mišel Šantom nam je do sad najviše pomogla da afirmišemo našu organizaciju u okviru svetske, ali je veliku ulogu odigralo i kiparsko Udruženje, naš mentor u procesu pridruživanja. Ipak, Mišel nam je dala smernice unutar Udruženja kako treba da radimo, instrukcije krajnje dobronamerne, prijateljske i one su nas dovele ovde gde sad jesmo, a to je da smo najaktivnija i jedna od vodećih organizacija jugoistočne Evrope. Zaista, niko nema obuku kao mi, izuzetno profesionalnu i veoma kompleksnu.

Srbija domaćin svetskoj organizaciji?

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Svetskog udruženja somelijera, pored Nemačke koja se prijavila da bude domaćin narednog skupa 2016. godine, što zanči okupljanje između šezdeset i osamdeset predsednika nacionalnih udruženja na jednom mestu, i Srbija se prijavila kao jedan od kandidata. Dobijanje kandidature bi bilo izuzetno značajan korak na ovom polju u daljem etabliranju Srbije u okvirima vinske kulture, tvrdi Dejan Živkoski.
- Nameravamo da svetskom bordu iz ove oblasti pružimo krajnje profesionalnu organizaciju začinjenu odličnim srpskim vinima, gastronomijom i zabavom, takođe da upoznaju Srbiju, za njih jednu potpuno neistraženu vinsku regiju. To je naravno izuzetno finansijski zahtevno i gotovo sam siguran da ne možemo takav poduhvat da izvedemo bez ozbiljne pomoći države, za koju se nadam da će ovog puta imati sluha.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama