Takmičenje za najboljeg somelijera Srbije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

dezaPolufinalno takmičenje za najboljeg somelijera Srbije u organizaciji Udruženja Somelijera Srbije - SERSA, održaće se u hotelu Zira 31. oktobra, dok će finale biti dan kasnije na istom mestu. Prijavljeno je najviše kandidata do sad, a pobednik će kao i ranije predstavljati Srbiju na šampionatu Evrope 2015. godine u Austriji i svetskom nadmetanju naredne godine u Argentini. 

Žiri koji će ocenjivati znanje, stručnost i spretnost kandidata je sastavljen od najeminentnijih internacionalnih imena u ovoj struci. Predsedava Michèle Aström Chantôme, inače Generalna sekretarka Svetskog udruženja somelijera i predsednica Udruženja Maroka, potom su tu Annemarie Foidl, predsednica Udruženja iz Austrije, Karina Tholin, predsednica švedskog Uruženja, kao i Tim Vollerslev, potpredsednik Danskog udruženja somelijera. 

deza-logo

- U ovom trenutku imamo devet prijava i još sedam kandidata na čekanju, što je jedan mali rekord – kaže Dejan Živkoski, predsednik SERSA. - Od onih koji su već ranije učestvovali prijavili su se Miloš Šeša i Srđan Janjić, vicešampion sa poslednjeg nadmetanja koji dolazi iz Kanade. Ovako veliko interesovanje je siguran znak da SERSA napreduje iz dana u dan, kako ovde, tako i u širim okvirima. Gospođa Mišel Šantom nam je do sad najviše pomogla da afirmišemo našu organizaciju u okviru svetske, ali je veliku ulogu odigralo i kiparsko Udruženje, naš mentor u procesu pridruživanja. Ipak, Mišel nam je dala smernice unutar Udruženja kako treba da radimo, instrukcije krajnje dobronamerne, prijateljske i one su nas dovele ovde gde sad jesmo, a to je da smo najaktivnija i jedna od vodećih organizacija jugoistočne Evrope. Zaista, niko nema obuku kao mi, izuzetno profesionalnu i veoma kompleksnu.

Srbija domaćin svetskoj organizaciji?

Na ovogodišnjoj Generalnoj skupštini Svetskog udruženja somelijera, pored Nemačke koja se prijavila da bude domaćin narednog skupa 2016. godine, što zanči okupljanje između šezdeset i osamdeset predsednika nacionalnih udruženja na jednom mestu, i Srbija se prijavila kao jedan od kandidata. Dobijanje kandidature bi bilo izuzetno značajan korak na ovom polju u daljem etabliranju Srbije u okvirima vinske kulture, tvrdi Dejan Živkoski.
- Nameravamo da svetskom bordu iz ove oblasti pružimo krajnje profesionalnu organizaciju začinjenu odličnim srpskim vinima, gastronomijom i zabavom, takođe da upoznaju Srbiju, za njih jednu potpuno neistraženu vinsku regiju. To je naravno izuzetno finansijski zahtevno i gotovo sam siguran da ne možemo takav poduhvat da izvedemo bez ozbiljne pomoći države, za koju se nadam da će ovog puta imati sluha.

nazad na vrh

Srodni tekstovi