Pun Beč vinskih vitezova

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

vinski-vitezovi-alexU vinskom podrumu bečke Gradske kuće odigrala se ceremonija uzdizanja vinskih sudija na stepen vinskog viteza. Iz Srbije je tu titulu poneo gospodin Laszlo Huppert iz Hajdukova. A sve je počelo dan ranije 24. oktobra u austrijskom gradu Eisenstadtu okupljanjem preko 1.800 učesnika jubilarne proslave u povodu 30 godina od osnivanja Evropskog vinskog viteškog reda Ordo Equestris Vini Europae (OEVE).

Ovom svojevrsnom spektaklu prisustvovalo je i 28 članova delegacije vinskih vitezova Evropskog vinskog viteškog reda „Sveti Đorđe” sa sedištem u Novom Sadu, predvođenih predsednikom i prokonzulom, Aleksandrom Kojićem i Dominom Divinom reda, gospođom Lisom Brown. Tokom ova dva dana organizovan je izlet do Klosterneuburga i obilazak manastirskog kompleksa gde su gosti u manastirskom podrumu posluženi vinima i zakuskom.

Jedan broj, prvenstveno vinara i vinogradara, imalo je i jedinstvenu priliku da poseti najstariju vinogradarsku školu na svetu. Nakon ceremonije u podrumu bečke Gradske kuće, večeralo se uz viteško vino u neograničenim količinama. Narednog dana su se u dvorištu hotela Burgenland okupili vitezovi svih vinskih redova na degustaciji raznih vina i tradicionalnih jela gde su mogli probati vrhunske austrijske nareske, kobasice, gulaš, i kolače.

Potom je formirana svečana kolona koja se nakon prolaska kroz grad uputila ka katedrali gde je održana svečana misa, a odatle do trga Evrope, gde su posle počasne paljbe govore držale znamenite ličnosti i gosti. Večera za 850 prisutnih u kongresnom centru bila je prilika za upoznavanje i razmenu iskustava uz bogat kulturno-umetnički program, a emisija o ovom događaju autora Karolja Kovača moći će da se pogleda na Novosadskoj televiziji 15.novembra u 20 časova.

nazad na vrh