Vinski Nobel Svetozaru Saviću

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

sveto-savic-02Krajem oktobra je u Parizu, u glavnoj kancelariji Međunarodne organizacije za vinovu lozu i vino (OIV), profesoru Svetozaru Saviću, svečano dodeljeno značajno priznanje - Međunarodna nagrada (Juré de Prix) u kategoriji „Vino i vinogorja”. Autoru već čuvene enciklopedije „Vino i vinova loza”, nagrada je dodeljena kao priznanje za izuzetan doprinos u pomenutoj oblasti, a konkretno za novu knjigu pod naslovom „111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija”.

U prisustvu predstavnika diplomatskog kora, ministara i ambasadora, eksperata OIV-a, univerzitetskih profesora, predstavnika izdavačkih kuća i novinara, predsednik žirija František Lipka naglasio je važnost internacionalne prepoznatljivosti ove nagrade koja privlači veliki broj kandidata, dok je Žan Mari Oran (Jean Marie Aurand), Generalni sekretar OIV-a istakao da je ova nagrada u oblasti vina, isto što i Nobelova u oblasti književnosti.

dr-S-SavicOve godine kandidovano je ukupno preko 50 knjiga, a primajući nagradu, profesor Svetozar Savić je izjavio:
„Vinova loza i vino su vektori civilizacije. U OIV i Francuskoj to vrlo dobro znaju. Pored očuvanja i unapredjenja tradicije , pred OIV-om i nama stoje veliki izazovi , a jedan od najtežih je - kako tako stari napitak na pravi način smestiti u današnje trendove proistekle iz digitalne kulture. Drago mi je da OIV, pored niza aktivnosti, održava dobre kontakte s malim vinogradarskim zemljama, kakva je i moja Crna Gora, u kojoj postoje lokalne sorte odličnog kvaliteta, kao i one još neistražene u divljoj populaciju. Moja knjiga je mali doprinos globalnom fenomenu vina.” 

Knjigu „111 vina iz crnogorskih porodičnih vinarija” možete naručiti ovde.
Isporuka na kućnu adresu, plaćanje po isporuci.

nazad na vrh

Srodni tekstovi