U Toplici vinsko čudo na pet spratova

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

toplicki-vinogradi-07Vinariju Toplički vinogradi, najveću novoizgrađenu privatnu vinariju u Srbiji i na Balkanu, presecanjem vrpce na „sporednom” ulazu vinarije, onom okrenutom vinogradu kroz koji stiže grožđe za preradu, otvorio je pred oko hiljadu gostiju vlasnik Milomir Miki Kovačević.

toplicki-vinogradi-08

Vinarija se prostire na gotovo devet hiljada kvadrata, nalazi se u selu Gojinovac, nedaleko od Prokuplja, u srcu Toplice, njeno podizanje počelo je još pre sedam godina, kada su zasađeni vinogradi na površini od 40 hektara i do sada je u nju uloženo oko šest miliona evra. Planirano je da se vinova loza proširi na još 100 hektara već narednog leta.

toplicki-vinogradi-04

U vinogradima dominira prokupac, sorta za koju kažu da iz ovog kraja i vuče korene, te da svoje ime duguje Prokuplju. Osim prokupca, na otvaranju su se točili i roze i sovinjon blan ove vinarije, a u portfoliju Topličkih vinograda za sada imaju još i vina proizvedena od kaberne sovinjona i šardonea

toplicki-vinogradi-06

Impresivni objekat ukopan je u brdo iznad reke Toplice i izgrađen u pet nivoa, a na svakom se obavlja jedan deo tehnološkog procesa proizvodnje vina koje se od muljače do boce, preko inoksa i barika, spušta pirodnim padom. Prva vina proizvedena su ovde 2011. godine, u manjem objetku ispod glavne vinarije, koji je pored lovišta i planiranog restorana u staroj vodenici, deo kompleksa koji se prostire na nekoliko desetina hektara.

toplicki-vinogradi-01

Svečanom gala otvaranju prisutvovali su novinari, trgovci vinom, ugostitelji, vinari, enolozi i somelijeri iz cele Srbije. Program otvaranja vodila je Marija Kilibarda, o vinu, prokupcu i vinogradima govorio je Igor Luković, dok su za zabavu bili zaduženi Ivan Ivanović i grupa Frajle.

toplicki-vinogradi-02

toplicki-vinogradi-05

toplicki-vinogradi-03

Foto: Dimitrije Nikolić, Zoran Bojović i arhiva

nazad na vrh

Srodni tekstovi