Belje u Beogradu

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

vina-belje2Na vrhu zgrade što natkriljuje Ušće, u prestižnom restoranu Top of the Hub PC „Ušće”, jedna od najboljih regionalnih vinarija Vina Belje predstavila je svoje vinske adute ovdašnjoj publici. Gala prijem uz veliki broj zvanica iz javnog života, glumaca i novinara, protekao je u atmosferi začinjenoj aromama vina uz odlične sireve, zanimljive slane maštarije ali i elokventne primedbe stručnih voditelja gde je u prvi plan istaknuta sorta graševina:

Vanja-Bulic

„Vina Belje nose u sebi mirise i ukuse velike i moćne reke - Dunava. Plodna baranjska zemlja, vredni ljudi i viševekovni rad u vinogradima i podrumima iskristalisao je jednu sortu - graševinu, koja na najbolji način opisuje ovo podneblje”, rekao je Igor Luković, vinski sudija i jedan od najpoznatijih srpskih somelijera. Iako su Vina Belje poznata po belim sortama kao što je chardonnay, veliki broj sunčanih sati i specifična mikroklima oko Dunava bez jakih severnih vetrova sjajna su podloga za uzgajanje mnogih međunarodnih crvenih sorti kao što su merlot, cabernet sauvignon, frankovka i crni pino čije delikatne note predstavljaju vrhunsko umeće vinarstva stvoreno za uživanje.

vina-belje1

Vina Belje osvajaju brojne nagrade i priznanja na međunarodnim ocenjivanjima. Ove godine posebno treba istaći tri zlatne medalje na Mundus Vini, te zlatnu medalju i regionalni trofej londonskog Decantera za graševinu berbe 2006. Kako bi postigli najviši nivo kvaliteta, grožđe se ručno bere i prenosi što pre u novu vinariju smeštenu u srcu vinograda koji zauzimaju oko 650 hektara. Vinarija Vina Belje sa kapacitetom od tri miliona litara prostire se na više od 10.000 kvadrata i jedna je od najmodernijih u ovom delu Evrope.

jelic-i-enolog

nazad na vrh

Srodni tekstovi