Tajna zlatne Lagune

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

Agrolaguna 01Na beogradskom 11. Salonu vina prigrabili smo priliku da probamo odlikovana vina hrvatskog proizvođača Agrolaguna, kako bi donekle pronikli u tajnu međunarodnog uspeha ove vinarije.

VINA LAGUNA MUSKATZa radionicu na kojoj su degustirana Agrolagunina vina vladalo je veliko interesovanje. To ne treba da čudi ako se zna da su pred degustatorima bile sjajno ocenjene etikete od kojih je Malvazija Vižinada ponela zlato na londonskog IWC, a za kraj je bio najavljen i pravi aromatični desertni dragulj – Laguna Muškat ruža 2013, srebrni sa Decantera i iz Beča!

Uz sve to, mesec dana pre pojavljivanja u Beogradu, Agrolaguna je u austrijskoj prestonici proglašena najboljim hrvatskim proizvođačem vina, a osim malvazija, crvena vina, kupaža Vina Laguna Festigia Castello 2011 i Vina Laguna Festigia Cabernet Sauvignon 2011, osvojila su zlata na brojnim nadmetanjima širom Evrope – od nemaćkog Mundus Vini, preko IWC u Beču, do Bergama!

Muškatna ruža

Agrolaguna je najstariji uzgajivač sorte muškatna ruža, a sama sorta je izuzetno teška za uzgoj pošto ima samo ženske cvetove i neophodan joj je oprašivač. Tradicionalno se bere rano, krajem avgusta, dok su aromatski ekstrakti još jaki.
Ruži raste miris do kraja maja, kako ruže zaista cvatu, i onda lagano krene opadati. Taj miris osvaja, jer odmah, na prvu, na nos, dobijete sliku, znate šta pijete, obuzima vas, Potom slede arome sa dosta cimeta i kože. 
Sve u svemu, prilično ozbiljno vino…

Uz nadahnuto, gotovo emotivno predstavljanje nagrađenih vina, saznali smo još zanimljivih podataka, a jedan od njih je bio i taj da je vinograd Vižinada, sa 120 hektara površine, ubedljivo najveće uzgajalište ove aromatične sorte u Evropi!

Enolog vinarije Sabina Salamun tajnu uspeha Agrolagune sagledava kroz sledeča načela: vino se stvara u vinogradu, ali enolog diktira vinogradu kada da se bere, dok tržište diktira enologu kakva vina želi. Čini se da je time otkriven zlatan ćup na kraju duge.

Goran Kramarić: Uspešnu firmu čine ljudi

Agrolaguna 02Po završetku degustacije zamolili smo Gorana Kramarića, predsednika Upravnog odbora Agrolaguna, za nekoliko objašnjenja:

* Šta je presudno za današnji uspeh Agrolagune?
- Poveznica između pečata Agrolagune, vinarije i novoga je prenos znanja i tradicije s jedne generacije na drugu. Danas je tu kompletno mladi tim, nosioci su firme ljudi između 27 i 35 godina, ali kompletnu tradiciju je prenela stara generacija. To je jako lepo, jer moja je filozofija da zidove kuće, prohrom, mašine, možete kupiti, iznajmiti, uzeti na lizing, ukrasti, posuditi, ali ljude ne. Oni su ti koji čine firmu. Ta stara generacija bila je apsolutno vrhunska, naročito zbog toga što je sve svoje znanje, bez ostatka, prenela na mlade. Naravno, mladi moraju imati slobodu kreacije, jer oni donose nešto novo. Zato ih i zovemo i nastojimo privući u naše redove.

* Imate najveće zasade malvazije u Evropi, čitava Istra je izuzetno poznat po belim vinima, ali Adrolaguna sve više osvaja svet i crvenim vinima?
- Naš je bivši šef, enolog, gospodin Ante Gavranić, već godinu ipo dana u penziji. A on je bio sinonim za kaberne sovinjon! Kad se u Hrvatskoj ili Istri govorilo o kaberneu, pričalo se isključivo o Antinom kaberneu. I on je to iskustvo i znanje preneo na Milana Budinskog, koji je danas naš šef enolog sa svega 35 godina. Imamo i Sabinu Salamun u timu enologa, koja je ovde u Beogradu s puno ljubavi govorila o svojim proizvodima, a kaberne sovinjon je upravo taj koji uvek najviše pažnje privlači. Tu je naravno i kupaža Castello i baš sam evo pričao prijateljima za stolom, kada smo bili ulistani u lanac Makro (Metro) u Češkoj, njihov direktor prodaje mi je sasvim otvoreno i iskreno rekao svoje mišljenje: „Slušaj, Castello ti je bolji, ali zbog tržišta i percepcije tržišta, neću ti ulistati njega nego Cabernet.”

* Gde god se pojavi, crveno slatko vino Laguna Muškat ruža privlači veliku pažnju…
- Ruža je ocenjena od hrvatskog Zavoda dve godine uzastopno sa 85 bodova i time svrstana u vrhunska vina. I sami smo bili iznenađeni takvim uspehom, jer nismo imali pretenzija da bude vrhunsko. Jednostavno, želeli smo napraviti lepo, tradicionalno vino s područja Poreča, kakvo se tamo vekovima proizvodi i da ga ponudimo za lepe zalaske sunca kada ste s nekom šarmantnom damom, da ona uživa. Kad ono, uuups! Postade vrhunsko, što vuče uz sebe opasnost da pokušate od njega dobiti nešto pretenciozno. I zato bi smo radije ostali pri tom zalasku sunca, gde bi na kraju obroka dan zasladili s nekim lepim semifredom i našom Ružom.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama