Nova vina za novu godinu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Slavoljub Jeremić predstavio je novitete iz Vinarije Jeremić na 11. Salonu vina u Beogradu Slavoljub Jeremić predstavio je novitete iz Vinarije Jeremić na 11. Salonu vina u Beogradu

Predstavljanje novih vina vinarije Jeremić iz Smedereva na 11. Salonu vina u Beogradu, bila je jedna od retkih prilika za prisutne da se an primeur sretnu i upoznaju sa dolazećim vinima koja će sačekati još malo do izlaska na rafove. Ali i sa novim licem ove moderne vinarije koja vinima Kanoni Sonatauveliko osvaja inostrana tržišta i vredna priznanja.

Novo lice vinarije je master tehnolog Jelena Radević, koja dobija priliku da svoje teorijsko znanje primeni na delu, a duh mladih stručnjaka daje posebnu kreativnost u stvaranju modernih vina. 

vinarija jeremic 02Enolog Goran Milanov ima bogato iskustvo  iz regiona

- Oni imaju nova saznanja, razvijaju nove pravce, a uz podršku iskusnijih enologa prave rezultate tek očekujemo u godinama koje slede – rekao je u uvodnoj reči vlasnik vinarije Slavoljub Jeremić.

Zaboravite snažna bela vina

Najveća pogreška je raditi belo vino sa 14-15 % alkohola, upozorava Milanov srpske vinare.
- To su dečije bolesti. Busanje u grudi kako imamo što jače vino, kompletno je završena priča. Čast izuzecima kod nekih barikiranih šardonea, ali ovako – ne! Ne može belo vino sa 15% alkohola da bude, jer taj alkohol blokira arome i to vino ne možete upariti sa hranom. Nastaje totalna disharmonija. Znate, ne drže se slučajno neke zemlje tih propisanih okvira procenta alkohola u vinu.

Nakon uvodnog poslovnog viđenja i predstavljanja zadatog cilja u saradnji sa prisutnim partnerima, priča o vinima predata je glavnom enologu i prijatelju kuće dr. Goranu Milanovu, inače magu koji pravi neka od najboljih vina, ne samo Balkana, u vinariji Chateau Kamnik. 

vinarija jeremic 03

- Mnogi kažu da ovu godinu treba zaboraviti, ali posle ovog vina, kad budete probali ovaj sovinjon blan iz 2014. godine, mislim da slobodno možete promeniti mišljenje – započeo je Goran Milanov analizu mutnog beličasto-žutog vina iz boce bez etikete, Sonata 2014, koje ćemo probati odmah nakon degustacije već skoro potpuno rasprodate berbe sovinjona 2013. – Vreme je bilo hladno i kišovito, ali to je veoma pogodno za ovu sortu. Sauvignon blanc realno i nema na ovim prostorima potencijal za duže sazrevanje, a u Makedoniji još manje, maksimalno 6-8 meseci. Iskreno priznajem, ja ovakav sovinjon nikada ne mogu da dobijem u Makedoniji, ne postoji način. Arome se lako gube na suncu, a ovom grožđu treba što više lisne mase, jer što se više sakrije od toplote, to je aromatičniji.

Posebna vrsta sovinjona

U Francuskoj se ne zamaraju tiolima ili pirazinima kod vrhunskih sovinjona. To su takozvana mineralna vina, a mineralno vino u trgovačkoj i vinoljubačkoj terminologiji je vino sa dodatnom vrednošću. Kad pojedini francuski vinari dođu sa svojim sovinjonima na sajam vina u Dizeldorf, oni ispod miške ponesu kamen iz matičnog vinograda. I svakome bude jasno kakvo je vino u bocama, mineralno... U praksi, ako naš sovinjon staje 10 evra, onaj s mineralnim naznakama u startu košta pet puta toliko. U principu, stvar je ukusa, da li volite mineralnost ili ne, ali ako to prihvata  90% vinoljubaca sveta, onda je konačno i prihvaćeno.

I tu je započelo otkrivanje tajne sovinjona. 

- Konkretno, sorta nudi veliki raspon aroma, od takozvanih tropik, egzotičnih, prisutnih i u nekim drugim sortama, do onih karakterističnih za kojima zaista tragamo, a to su ti zeleni tonovi, pirazinski, biljni ton, vegetativni, travasti…. Čitava priča je u dve grupe jedinjenja. U toplom, neodgovarajućem podneblju javljaju se tioli, arome pešn fruta, marakuje, agruma. Ali te arome ne mogu duže da potraju, pošto se raspadaju posle izvesnog vremena. Naprotiv, u idealnom hladnijem podneblju dominiraju arome lista paradajza, a to daju pirazini, koji su daleko trajniji. Često studentima objašnjavam: ako imamo pirazine, možemo slobodno dodati hidrogen u vino i oni se neće se izgubiti. Pirazin, koliko je užasno osetljiv na suncu, toliko je isto postojan kad je već u vinu. Konačno, ovakvo vino treba da bude nervno, mlado, zesty, pikantno, sa vecim kiselinama, 12-13% alkohola i što svežije. To se posebno traži, a mi evo, posle više godina konačno imamo jedan sovinjon sa 12,4% alkohola. 

vinarija jeremic 05

Zaista, nova Sonata u sebi sadrži aromatski kompleks koji pokriva gotovo čitavu paletu i toplijih i hladnijih sovinjona što je rezultat protekle godine i što je sjajno. Pritom, vlasnik vinarije Slavoljub Jeremić podseća da su njegovi vinogradi još jako mladi i da se pravi potencijal grožđa tek očekuje, a da će se nova Sonata naći u prodavnicama početkom narednog proleća.

Godina da se zaboravi ili ne?

- Protekla godina jedna je od retkih koja prema predlogu vinogradara i vinara u Briselu, u OIV-u, treba da se zaboravi. Jednostavno, da nigde na etiketi ne piše da je to ta berba 2014. Katastrofa je u svetskim razmerama, u svim zemljama. Ipak, ako smo mi ovde dobili ovaj sovinjon, ovu Sonatu, meni je ova godina super – tvrdi Milanov.
To povezuje sa situacijom u Bordou, gde je svaka godina ovakva i kaže da praktično treba da učimo od njih, kako da se snađemo u tim uslovima u vinogradarskom delu priče. Kako, kada, čime prskati vinograd, kako protiv botritisa? Njima je to sve odavno poznato i jasno. 

Još jedno novo vino, divne, guste losos-ružičaste boje u boci je bez etikete. To je roze Rondo 2014. Merlo i kaberne sovinjon, ista sortna kombinacija kao u prošlogodišnjem rozeu uz specijalni dodatak od 10% petit verdota, onog specijalnog začina koji sa slašću otkrivamo u bordoškim kupažama. Zaista, gotovo da nikakve sličnosti sa prethodnom berbom nema, jer ovogodišnji roze je prava aromatska bomba, a usta su bukvalno ispunjena talasima strasti. Tajna je i u tehnologiji proizvodnje ovog džemastog i kremastog nektara. Dok se u Srbiji 95% rozea proizvodi na klasični način presovanjem celih grozdova, Rondo 2014 je rađen postupkom „senje”, engleski bleeding (krvarenje), gde na određenoj temperaturi vino u tanku, dobija boju pre nego što počne alkoholna fermetacija. 

vinarija jeremic 04

- U principu roze treba da bude voćan, da ne sazreva i stari. Kao najlepša voćna salata, jagode i maline, da uživate, i da nema crnog voća. Takav roze se teško kombinuje sa hranom i najčešće se pije sam – podseća Milanov.

Za kraj, služi se Kanon 2012, vino sa 15% alkohola koji se bukvalno ne oseća. Kanon je flaširan pre samo dva meseca sa potpuno novom etiketom, i jedno je veoma ozbiljno vino u najavi. Za trenutak su prisutni razočarani načuvši da je prvobitno trebalo da se degustira i berba 2013. međutim posle samo nekoliko zalogaja domaće dimljene pečenice i jakog žutog sira, slast koju izaziva ovakvo meze uz gutljaj Kanona, razočarenje pretvara u široke osmehe. Pravo finale, raskošni vatromet aroma crnog i plavog voća uz stručni komentar autora:

- Zamolio bih vas da obratite pažnju. Ovo je vino kao mleko, toliko jako a toliko kompaktno i skladno, prepuno antocijana, boje, tanina, sve spakovano da ništa ne štrči, a ima taninski potencijal za sazrevanje u boci. Vino sa potencijalom, ali i sad je u situaciji da se uživa. Veoma ozbiljna priča. Kombinacija kaberne-merlo, uslovljena sadržajem vinograda je sjajna, s tim što bih ja rado probao i neke novije kombinacije.... Ali to je priča za budućnost.

Svet voli roze

Prema podacima iz OIV-a, svaka osma ili deveta boca vina koja se otvori u svetu je roze. Kod nas se roze slabije troši ali je u neposrednom  susedstvu velika razlika. 
U Hrvatskoj i Sloveniji roze ima neverovatnu potražnju, pogotovo oni dobijeni od istih sorti kao Rondo i po tehnologiji senje. Upravo takve inovacije su osnov za zahtev da pored degustacija zrelijih vina, svrha sajamskih manifestacija i treba da bude upoznavanje potrošača sa novijim vinima koja nas očekuju već od početka naredne godine.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama