Krug velikih srpskih vina

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Dobra godina: Dragan Vasić Janko  (fotografija preuzeta iz online magazina VinoPivoRakija) Dobra godina: Dragan Vasić Janko (fotografija preuzeta iz online magazina VinoPivoRakija)

Primajući priznanje za najbolje crveno vino 2014. godine u Srbiji u izboru specijalizovanog magazina Vino & Fino, za svoj Zavet Stari 2011, inače zlatan sa ovogodišnjeg Decantera i sa titulom Regionalni pobednik, vlasnik vinarije Janko, Dragan Vasić, zahvalio se rečima:

„Hvala magazinu Vino & Fino, naravno i časopisu Decanter što su skrenuli malo više pažnje ljudima u Srbiji na ovo vino. Očigledno da bolje prolazim u ocenjivanjima kod štampanih medija nego elektronskih”!

janko3Ova rečenica, koja se u jednom delu odnosila na rezultate VTV 2014, IV međunarodnog ocenjivanja najboljih vina Srbije u izboru Vino.rs, gde je Janko osvojio „samo” jedno zlato za sovinjon Vrtlog 2012, bila je povod da ponovo malo porazgovaramo sa popularnim vinarem.

Godina 2014. krunisana je zlatom i titulama za crveno i belo vino. Vaša vinska priča je definitivno zaokružena?
- Konačno. Priznanja mnogo znače, stimulišu za dalji rad. Kod Zaveta Starog je bilo za očekivati da bude vino godine, a Vrtlog je u izboru magazina Vino & Fino izgurao do trećeg mesta, dok je na VTV 2014 bio u super finalu i nadmetao se za titulu najboljeg belog vina. U prvoj godini proizvodnje sovinjona uopšte, to je naravno veliki uspeh i iskreno se nadam da će Vrtlog 2013 sve to i da nadmaši, pošto sam ubeđen da je bolje vino od oba pomenuta.

Na ovogodišnjem ocenjivanju Veliki test Vino.rs šardonei su ubedljivo potisnuli sovinjone, izuzev u slučaju Vrtloga. Protekla godina, koliko god bila grozna za vinogradare i vinare, neki tvrde, biće sjajna za sovinjon. Ima li tu istine i hoće li berba 2014 doneti možda međunarodnog šampiona Srbiji u kategoriji sovinjona?
janko family- Biće sjajna godina za sovinjone u smislu aromatike, ali pitanje je šta će se dobiti sa kompletnim vinom, sa „telom” koje ipak na ocenjivanjima donosi više poena. Biće aromatični, probao sam već neke iz Smedereva i to je zaista, jako, jako dobro.

Posmatrajući berbu 2014. šta očekujete od predstojeće godine? Hoće li zavladati nestašica vina na tržištu, hoće li cene rasti?
- Nestašice vina neće biti. Cene, da bi se podigle, vi morate imati kvalitet bar približan ranijim godinama. Ne očekujem bitnije promene na tržištu, jer ozbiljni vinari imaju vina kojima će premostiti lošu godinu.

janko5Na tržištu je gotovo preko noći osvanulo oko 6-7 srpskih etiketa s cenama od 30 pa do preko 50 evra. Da li se to konačno formirao klub „ozbiljnih srpskih vina”, makar prema cenama koje dostižu u prodaji?
- Očigledno da smo i mi postali svesni šta su dobra vina. Kriterijum potrošača se takođe podigao, samim tim dobra vina polako dobijaju na ceni. Ja sam Zavet Stari 2011 prodavao po 2.500 dinara plus PDV, a onda je kod mene došao jedan vinar iz francuske i kad ga je probao, reče: „Ovo vino nije za ispod 50 evra bilo gde u svetu!” Zato je sad na tržište izbačen drugi lot (druga serija) ovog vina, a sve ranije zalihe prvog su povučene i on će se pojaviti u specijalnom pakovanju, crvenoj kutiji. I jeste, biće neka viša cena, ne zbog finansijskog efekta, već čisto da se zadrži malo duže na tržištu.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama