Vinitaly 2015: Sajam vinskih čuda

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Vinitaly 2015: Sajam vinskih čuda

O veličini i značaju 49. vinskog sajma u Veroni Vinitaly 2015 veoma jasno govore statistički podaci, ali pravu sliku mogli su da steknu samo oni koji su se bukvalno gubili u beskrajnoj ponudi etiketa na štandovima. I još mnogo toga.

Nažalost, srpsko vinarstvo bilo je predstavljeno samo osvajačima zlatnih medalja sa međunarodnog konkursa Emozioni dal Mondo, i to na štandu Bergama, ali je i to bio značajan pomak u odnosu na ranije godine pošto su vina vinarija Aleksić, Aleksandrović, Radovanović i Temet privukla veliku pažnju, ne samo kvalitetom, već i zbog toga što su srpska vina pravi raritet na italijanskom tržištu.

srpska zlata iz Bergama

A podaci o ovogodišnjem Vinitaly sajmu su više nego fascinantni. Tokom četiri dana otvoreno je preko 570 hiljada buteljki vina, na spirali vadičepa završilo je 2,8 tona pampura (!), a za degustacije upotrebljeno je 130.000 čaša. Uz 2.600 novinara iz 46 zemalja, kao i vinskih profesionalaca iz 140 zemalja sveta, što je čak 20 više nego lane, ukupno je 150.000 posetilaca posetilo sajam, a primetan je rast broja onih sa Dalekog istoka, posebno iz Tajlanda, Vijetnama, Singapura i Malezije.

Meksiko i Afrika su takođe bili zastupljeni u solidnom broju, a kao potpuno novi se vode posetioci iz Kameruna i Mozambika.

prezentacija Vinitaly

Ipak, gotovo trećinu interesenata činili su Amerikanci i Kanađani, za kojima slede oni sa nemačkog govornog područja, čak 25% od ukupnog broja, dok su na zavidnom trećem mestu tradicionalno dobri vinski kupci – Birtanci. Pojedinačno, najviše kupaca je bilo iz Francuske i Japana.

Pinocchio Bottle 02

Konačno, vinskih je čuda bilo na pretek. Od brojnih antiaging krema za negu lica na bazi vina, preko „Pinokio” drvene boce koja usutom vinu daje dodatne arome po sistemu barik u boci u kućnom izdanju, do laserskog uređaja koji je razvila poljska vojna industrija i koji može da meri količinu alkohola u vinu čak i kroz automobilski lim ili u plućima vozača. Australijski inovatori demonstrirali su kremu za sunčanje sa posebnim faktorom koji štiti lozu od preteranog zračenja, dok je Riedel prikazao prvi Rog (Horn) dekanter koji je istovremeno i muzički instrument, može da svira kad se sipa vino. Car-à-vin Street Wine je prikolica, praktično mobilna vinarija, Alberi&Case su predstavili barik kadu u kojoj se možete brčkati usred vinograda i po najhladnijoj zimi jer ima autonomno grejanje vode, Žerar Bertran, jedan od najpoznatijih vinara iz regije Languedoc-Roussillon nudi trogodišnju garanciju na svoja vina bez sulfita, dok slavni Château d'Yquem eksperimentiše sa „fleš rasprodajom vina”, mogućnošću da na iznenadnim aukcijama preko neta dođete do legendarnih etiketa po iznenađujuće niskim cenama.

horn decanter

I dok mnogi uveliko pazare vinski monopol pod nazivom Monopol vinogradarske Francuske, verziju društvene igre u kojoj kupujete čuvene francuske vinograde i vinarije, tuku se oko brendiranih majica Mondavi, drvenih naočara za sunce izrađenih od barik burića slavnih brunelo vina, ili unikatnih ručno rađenih cipela u komplet pakovanju sa magnumom Guado al Tasso 2011 vinarije Marchesi Antinori, možda je najveće čudo pojava prvih, ali istovremeno brojnih etiketa vina za vegane. Ma, kakvo je to čudo kad vegana samo u Italiji ima 800 hiljada, a tu je još četiri miliona vegetarijanaca pride, pravi sveži tržišni mamac za vinarije poput Le Carline ili Tenute dell’Elba i još tridesetak drugih.

A ukoliko pratite modu, znajte, boja godine je boja marsala vina, odlučio je američki ali i svetski gigant Pantone

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama