Hrvati kažu: Nema prepreka!

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share

pressica u HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u Zagrebu pokušali smo da saznamo zašto srpskih vina uglavnom nema u Hrvatskoj. Iako je na kraju ostavljeno prostora za (blagi) optimizam, srpski vinski put u „lijepu našu” i dalje izgleda – dug i vijugav.

Za početak, treba znati da se u Hrvatskoj danas eventualno mogu kupiti najjeftinija srpska industrijski proizvedena vina, dok su ona vrhunska praktično nedostupna potrošačima. Izuzetak su pojedini restorani, gde tu i tamo postoji poneka etiketa vrhunskog srpskog vina, te od nedavno stidljivi prodor Tonkovićeve Kadarke u neke od prodavnica.

Prema podacima dobijenim u HGK, Hrvastka u Srbiju izvozi čak tri puta više vina nego što ga iz Srbije uveze! Istovremeno, Srbija je na visokom trećem mestu liste hrvatskog vinskog izvoza, dok Srbije nije ni među prvih 10 zemlaja iz kojih Hrvatska najviše uvozi vina.

Bozica Markovic Hrvatska gospodarska komoraBožica Marković

Božica Marković iz HGK i Zoran Vasić, zamenik hrvatskog ministra poljoprivrede, koji inače s pažnjom posmatraju dešavanja na vinskoj sceni Srbije i koji su dobro upoznati s porastom kvaliteta srpskih vina, tvrde da su dva osnovna problema u plasmanu vrhunskih srpskih vina u Hrvatskoj: visoke cene i slaba konkurentnost brenda. Daleko bolje, kažu, prolaze vina iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore, pa i sa Kosova, a razlog za to vide u nedovoljnoj zainteresovanosti i nekakvoj letargiji koja vlada kod srpskih vinara kada je u pitanju marketinški proboj na njihovo tržište.

pomocnik ministra poljoprivrede Zoran Vasic
Zoran Vasić

- Apsloutno nema nikakvih administrativnih prepreka za plasman srpskih vina u Hrvatskoj – tvrde oboje. – Hrvatsko je tržiste širom otvoreno, kvote za uvoz su velike i pružaju mogućnost srpskim vinarima. Ono što je potrebno jeste da se vinari iz Srbije organizuju i ulože sredstva u sopstvenu prezentaciju, baš kao što to hrvatski vinari rade u Srbiji. Konkretno, bez ulaganja nema prosperiteta.

U tom smislu, poslednjih meseci svedoci smo kako Hrvatska, na krilima evropskih fondova, ulaže dodatne napore ne bi li se što bolje predstavila srpskim vinskim potrošačima. Tako su na nedavno završenom Beowine 2015 u Beogradu hrvatski vinari zainteresovani za srpskio tržište nastupili zajedno u okviru programa Vina Croatia – Vina Mosaica, istarska Vina Laguna u nepunih šest meseci napravila čak tri zapažene prezentacije svojih vina u Beogradu i Novom Sadu, za par nedelja očekuje nas novi grupni nastup hrvatskih vinara u beogradskom hotelu Crown Plaza, zatim još jedno predstavljanje krajem leta...

Wine expoDalmacija WineExpo

U međuvremenu, realizovan je ambiciozni serijal od 15 televizijskih emisija o hrvatskim vinima, koji se upravo prikazuje na TV N1, koja pokriva Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, napravljeno je nekoliko ozbiljnih vinski ekskurzija za srpske medije i potencijalne uvoznike hrvatskih vina iz Srbije, od kojih je poslednja obuhvatila tri glavne vinske regije u toj državi – Baranju, Istru i Dalmaciju – ali i posetu Dalmacija Wine Expo u Splitu, najavljuju se promocije Vina Belje i hrvatskih organskih vina...

Brendiranje vinskog imidža

Kampanja u okviru programa Vina Croatia – Vina Mosaica startovala je pre nekih četiri godine, ima u osnovi brendiranje i usvajanje vizuelnog identiteta Vina Croatia, kao prvi korak u izgradnji funkcionalnog i prepoznatljivog destinacijskog brenda koji objedinjuje autentične ukuse, istorijsko poreklo i višeslojnu prirodnu i kulturnu jedinstvenost Hrvatske. Uloga vina u tome posebno je značajna, jer se radi o proizvodu koji objedinjuje sve aspekta stvaranja ovakvog brenda, a njegova važnost utoliko je veća jer proizvodnjom vina u Hrvatskoj se bavi čak 1.624 proizvođača čija ukupna proizvodnja prelazi 57 miliona litara vina. Pri tome, čak 75 % tih vina imaju oznaku zaštićenog geografskog porekla!
Pitanje za početak: Koliko srpskih vinara može tu oznaku da stavi na svoje buteljke?

Ozbiljno & ambiciozno. Reklo bi se, upravo suprotno onome što Srbija radi po pitanju brendiranja i plasmana svojih vina. Zato je pravo pitanje da li mi uopšte imamo zajedničku strategiju nastupa, ne samo u Hrvatskoj, već bilo gde? I da li država Srbije može da osmisli takvu strategiju i da je zatim sprovede? 

Jer, s koje god strane granice posmatrali, vina se ni na jednom tržištu neće prodati sama od sebe, već iza toga mora da stoji organizovan i pametan marketinški nastup. Vinari sami to ne mogu da urade. Na kraju krajeva, od njih to ne treba ni očekivati, to nije njihov posao. Dovoljno je što su napravili dobra vina, a na državi je sada da od toga napravi dobar srpski brend. Dok se to ne uspostavi, neće biti ni mnogo važno da li su najboljim srpskim vinima vrata na nekim tržištima otvorena, zatvorena ili priškrinuta!

foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama