90 poena za Mačkov Portugizer u SAD

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
90 poena za Mačkov Portugizer u SAD

Renomirani američki magazin Wine & Spirits, koji se bavi globalnim tržištem vina i alkoholnih pića, u izdanju za jun 2015. godine objavio je listu najboljih vina Istočne Evrope na tržištu SAD, na kojoj se sa čak 90 poena našao Portugizer 2013 iz Mačkovog podruma! Dodatni kvalitet za potencijalne kupce daje i odrednica najbolji odnos cene i kvaliteta.

U svojoj oceni Wine & Spirits naglašava:

„Ovo nije vino pompeznih prenaglašenosti; iskrenost i šarm koji će vas osvojiti već kod prvog gutljaja nose svu snagu dugotrajne pouzdanosti ovog varijeteta – običnog portugizera. Nepce se rasprskava od slasti crvenog voća, a ples biljnih nota zaokružuje blagi zemljani nagoveštaj voćne arome. Ovo vino je žarko pozivajuće, blago ohlađeno kao aperitiv pre večere, a jednako dobro i uz solidnu večeru kao što je svinjski kotlet.”

Vino Portugizer iz Mačkovog podruma, zahvaljujući saradnji sa distributerom Winebow kroz takozvani Balkan Wine Project, već nekoliko godina krči put na američkom tržištu, pa i cena ovom vinu lagano raste u maloprodaji. Od 12 dolara, koliko se prodavala berba 2011, sada se već ovaj novi Portugizer, ocenjen sa 90 poena u W&S, može naći po ceni od 13 do čak 18 dolara u prodavnici, čemu će najnovija pozitivna kritika i visoka ocena samo dodatno doprineti. 

Zanimljivo je i to da je ova popularna iriška vinarija za nastup na američkom tržištu modifikovala ime vinarije ali i vina, što pojedini lokalni prodavci korektno naznačavaju objašnjenjem da je naziv Mačkov (Mackhov) podrum previše za prosečnog američkog kupca, te se vino etiketira imenom vinarije AGRINA. Takođe se umesto naziva vina Portugizer, pa i imena sorte blauer ili samo portugieser, vino naziva Portuguiser, što treba dodatno da asocira na poreklo sorte koja navodno potiče iz Portugala!

Bilo kako bilo, ova lepa vest još jedna je potvrda ispravnosti proizvođačkog kursa da ljubiteljima vina širom sveta treba ponuditi što više vina koje odiše iskrenošću i prirodnim karakteritikama, a što je oličeno u ovoj etiketi Mačkovog podruma.

Foto: Wine&Fine magazin

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama