Srbija na ružičastom talasu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Srbija na ružičastom talasu

Roze vina zauzimaju sve značajniji procenat na svetskom tržištu. To je vidljivo čak i u Srbiji, gde se poslednjih godina pojavio veći broj  primamljivih etiketa čiji udeo u ukupnoj prodaji vina kod nas trenutno iznosi oko 8 %, a što je daleko više nego u Hrvatskoj, gde prema „komšijskim” izvorima njihov roze nosi svega 1-2 % tržišnog udela, ali takođe sa tendencijom rasta.

U tome, posebno raduje priznanje komšija da je srpski roze kvalitetom počeo da privlači pažnju. Ali gde je taj naš roze u odnosu na svetsku scenu?

WineRosemain 483844

Prema globalnim statističkim podacima, u poslednjih desetak godina gotovo da se ništa značajno ne dešava na „ružičastoj sceni”. Potrošnja roze vina stalno je na granici od oko 9% u ukupnom vinskom skoru. Ipak, pomeranja ima. Naravno, Francuzi i dalje najviše rozea proizvode i piju, čak oko 36% svetske proizvodnje (810 miliona litara), od 2.230 miliona proizvedenih u svetu 2012. godine.

Po proizvodnji koja je 2013. godine iznosila oko 633 miliona litara, Francuska je ubedljivo prva u svetu, s porastom proizvodnje od 31%, posmatrajući poslednju dekadu, i porastom od oko 4,5% godišnje tokom poslednje dve-tri godine. U praksi, to znači da je više nego jedna od svake četiri flaše rozea u svetu proizvedena u Francuskoj!

rose vina

Slede Italija sa 20% svetske proizvodnje, SAD (15%), Španija (10%), Nemačka, pa Južna Afrika, a jedine zemlje koje pokazuju tendenciju pada proizvodnje su SAD, Španija (drastično), Portugal i Argentina.

Globalno posmatrajući, potrošnja roze vina napreduje posebno kod žena ali i generalno kod mladih. Računa se da od deset ljubitelja vina, bar devet povremeno pije roze, a da je ukupan broj ljubitelja ovog stila vina u svetu oko 36 miliona.

rose vina 02

Sve u svemu, nije preterano reči da roze ima ružičastu budućnost, kako u svetu, tako i u Srbiji.

I još nešto, pijte roze kako vam god odgovara, samo jedno vas molimo – ne mešajte ga s kiselom ili soda vodom!

Roze za skupe pare

Osim što je univerzalan po pitanju uparivanja sa hranom, što se može koristiti kao piće dobrodošlice, aperitiv, dižestiv ili vino za meditaciju, roze je najčešće dobar i za džep. Naime, roze vina uglavnom ne dostižu astronomske cifre u prodaji, najverovatnije zbog toga što nisu apriori namenjena dugom odležavanju. 

Luiz SidbekLuiz Sidbek, vrhunski stručnjak za roze

Ipak, nađu se i tu izuzeci. 
U vinariji Château d’Esclans u Provansi veruju da mogu da prodaju roze za skupe pare. Tema je zanimljiva pa Master of WineLuiz Sidbek (Louise Sydbeck), jedan od sudija na Velikom Testu Vino.rs 2014, već godinama proučava 15% provansalskih rozea proizvedenih za ultra-premium kvalitativnu kategoriju. To je trend koji je krenuo tek 2006. godine i još izaziva nedoumice nekih koji tvrde da je to onaj isti, lagani nepretenciozni roze, samo u boljem pakovanju. 

rose vina najskuplji rose

Pa ipak, Saša Lišin naslednik Château d’Esclans, uporno pokušava da napravi najbolji i najskuplji roze na svetu. Njegovo vino Whispering Angel unelo je revoluciju na roze sceni u Francuskoj, a etiketa Garrus je s cenom od 80 evra trenutno  najskuplji roze. U pitanju je vino napravljeno od sorti grenaš i belog grožđa role, koji samo fermentiraju zajedno jer je inače kupažiranje bele i crvene sorte zabranjeno. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama