Wine Jam originali

  • Objavljeno u Vesti
Wine Jam originali

Uživanje u vinskom srcu Srbije, tako bi se moglo nazvati vinsko popodne održano unutar zgrade Doma Vukove zadužbine u Beogradu. Po sistemu veni, vidi, vici, potpomognuto iznenadno lepim vremenom i izuzetnim interesovanjem za srpske autohtone sorte na astalu, protutnjalo je još jedan Wine Jam, ovaj put posvečen srpskih autohtonim sortama i malim vinarijama.

2 vina aleksicUz već etablirana imena srpske vinske scene, poput vinarija Aleksić, Janko, Budimir, Mačkov podrum ili Spasić, nešto iz svog asortimana izložili su i novi igrači – McC, jedno od najvećih iznenađenja prošlogodišnjeg Velikog Testa Vino.rs, Virtus, Toplički vinogradi… Posebno interesovanje vladalo je za prokupac Experiment, vinarije Čokot, kojeg je Vinski sudija proglasio „začinom života!

Po običaju, ispred prostora s vinima sestara Aleksić bila je gužva. Za ovu priliku na stolu su se našle izvanredna tamjanika Žuti svet, bela kupaža smederevke i sovinjona Sevdah, čistokrvni vranac Amanet i crvena kupaža Nostalgija, u kopjoj vrancu „društvo prave” kaberne sovinjon i merlo.

Uz Jankovu Smedervku, koju ovaj poznati vinar ima želju da vrati u krug respektabilnih vina, te dobro poznate Spasićeve tamjanike i Mačkov Portugizer, otkrivamo i dve manje poznate etikete. 

Jazzbuka 77

Jedna je Mola, crnogorska, iz malene vinarije kraj Podgorice, sveži šardone kome je dodatno, ali pozitivno, isfrizirala arome tamjanika sa udelom od nekih 5-10%. Ko to gaji tamjaniku u priobalju? Malo njih, kažu nam, ali ima. 

Još zanimljivija je etiketa Ćilibar vinarije Plavinci iz okoline Grocke. Etiketa upućuje da je ovo vino sa 12% alkohola od sorte panonia gajeno u skladu sa srpskim Zakonom o organskom gajenju. Nekako neobično nežno i pitko, zahteva posebnu pažnju jer poseduje slojevitost koja se ozbiljno čita tek na četvrtu loptu, ali onda pruži neočekivano mnogo toga.

Nadnica za strah

Podrum vina Rašković iz Aleksandrovca osnovan je pre nekih mesec dana. Braća Aca i Anta Rašković nastavljaju posao kojim se bavio još deda, ali sad onako – legalizovano.

antrf raskovic 01

Sa oko 2,5 hektara vinograda, najviše tamjanike, 40 ari kaberne sovinjona, duplo više merloa i nešto sovinjon blana, prvi su se put pojavili pred publikom sa tamjanikom i rozeom od merloa. Doći će i crveni kaberne na jesen. Sva vina su iz berbe 2014, a cena po buteljci je 500 dinara. Da ih ne ureknemo, ali…

U glavnom izložbenom delu sve vrvi od prokupca, čas u crvenom, čas u roze izdanju. Ima tu još koješta, i kabernea, i pinoa, pa i Botunjčeve Jagode. Tu je i malo poznata vinarija Vilimonović iz regiona Tri Morave, koji je nedavno dobio Udruženje vinara, kažu najbrojnije u Srbiji. Uz dobar roze prokupac nude nam i pino noar od koga zaista zastaje dah. Potpuno nova vizija pinoa, tako drugačiji od prefinjenih, često elegantnih do slabašnosti vina. Ovaj pino je ulaznica ove sorte u široke narodne mase, pogotovo sa izuzetno pristupačnom cenom koja ga sledi. Samo ovo vino dovoljno je da se opravda dolazak na ovaj vinski skup, pa makar i ne bilo autohtono srpsko. Ali, proizvođač jeste…

3 lila budimir02

Konačno, vinarija Budimir iz Aleksandrovca premijerno je otvorila Prokupac boje Lila 2009, zanimljiv i po tome što ga prati priča da je kupac iz inostranstva želeo da otkupi čitav kontigent.

- Zaista je bilo tako – potvrđuje nam somelijer Milica Smoljanić, koja je predstavila vino. – Neki naši prijatelji su želeli sve da otkupe, ali smo to morali da odbijemo. Inače, ova etiketa je u pripremi više godina, a prema planu trebalo bi da dođe na domaće tržište krajem godine, na jesen, mada je već izvozimo u Holandiju. Ljudi danas nisu ni svesni šta je zaista prokupac, jer na tržištu su uglavnom vina ove sorte iz mlađih, često kloniranih, vinograda. Grožđe za Prokupac boje lila dolazi iz vinograda na Gubovcu, starog 120 godina, istog onog iz kojeg dolazi i deo grožđa za Svb Rosu, prvog srpskog vina sa više od 90 Parkerovih poena. Znači, čist prokupac, sam, svoj i poseban, onakav kakav je bio pre jednog veka. 

Sve skupa, brojni prisutni na ovom „džemovanju” mogli su da se uvere kako srpska autohtona scena ne da krije adute u rukavu, nego ih i rađa – gotovo preko noći!

WJ 6

Vinarski Feniks

Vinarija Vilimonović je iz okoline Trstenika. Vinogradi, skoro tri hektara su na obroncima Gledićkih planina, na 300-350 metara nadmoske visine. Gledaju na Zapadnu Moravu, dok vetar sa Stolova čini ono dobro čokotima.

antrf vilimonovic

- Moja porodica nalazi se u popisu iz 1836. godine – kazuje Veljko Vilimonović, po struci istoričar, a sada vinogradar i vinar. – Imali smo 40 motika vinograda, to je oko 4 hektara. U doba kraljevine Jugoslavije, moj pradeda Dragomir Ljutovac bavio se proizvodnjom vina i rakije, to izvozio u Nemačku, a po povratku preko Vukovara, kad je donosio gomile novaca, onaj slavni Čaruga ga je tri puta vrebao da ga opljačka, ali je Dragomir uspevao da pobegne. Moj deda se bavio proizvodnjom vinskih kalemova koje je izvozio za Italiju (!) i Rusiju tokom komunističkog perioda kad nije bilo… U to vreme zaplenjeno nam je 50 vagona rakije i isto toliko vina. I još mnogo toga. Konačno, moj otac ponovo je krenuo u  posao sa vinom 2008. godine, postavio zasade, a meni je to sad ostalo u amanet.

Radi Veljko vina sam koliko može, a malo pripomogne i Marko Maličanin, predsednik Udruženja Tri Morave. Danas je izneo tamjaniku, roze od prokupca, jer crvenu varijantu i ne pravi. Ali je zato Pino noar 2013 sa preko 15% alkohola i cenom od 500 dinara fantastičan, a isto se očekuje i od kabernea.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh