Vinski sajmovi, salooni, džem, ilegala & the vašari

  • Tekst 
  • Objavljeno u Blog
  • Bookmark and Share
Vinski sajmovi, salooni, džem, ilegala & the vašari

Dolazi sezona piva. Visoke temperature pretvaraju fermentisani grožđani sok u neprijatnu tečnost za konzumaciju u takvim okolnostima. Pre nego se bacimo na ovo varvarsko piće koje su po predanju izmislile gazde da im seljaci ne bi krali vino, da vidimo šta nam se to izdešavalo u prethodnom periodu.

Salon vina u Ziri ove godine je odlučio da presavije tabak i krene sa naplatom ulaznica, delimično ili potpuno. Posetilaca nije manjkalo, ali se ipak osetio izvestan pad u kvalitetu prikazanog. Samo da se taj trend ne nastavi, ne bi valjalo da nam još jedna icon manifestacija "zagrize prašinu".

sumadija

Za sajam vina u Kragujevcu sam samo čuo, kažu nije bilo loše, kao ni na vašaru u Aleksandrovcu. Lokalne priče, ostaju lokalne, bez obzira na pojedinačne autoritete koji stoje iz ovih manifestacija. Marketing nije nebitan i nije igračka. Brend se gradi godinama i mnogo košta. Samo najuporniji uspevaju. Nikako to da shvatimo. Zato neki drugi shvataju marketing ozbiljnije. Džemovalo se vajnom puna tri vikenda. Svaki put tematski drugačije, na različitim lokacijama i svaki put zanimljivo i zabavno. A tu su i Prle i Tihi, sve skupa s ostalim ilegalcima. I oni su ove godine ponovili žurku i komentari su odlični. I posetu tome sam preskočio. Italijani su se opet okupili na Novom Beogradu i prikazali skrivene dragulje ondašnjeg vinarstva. Ni tu nisam stigao. Nešto mi se ne da ove godine da cevčim i minglujem po ovakvim događajima. Imam i opravdanje za to, nadam se prihvatljivo.

jamm

Ni ocenjivanja nisu protekla kako smo očekivali. Iznenađenja na sve strane. Na Dekanteru podbačaj, bar što se dosadašnjih laureata tiče. Neki su se pak radovali (ne)zasluženo zarađenim odličjima. Opet nismo odmakli dalje od srebra i to tamo gde smo ga najmanje očekivali. A onda je usledio šok iz Sofije. BWC rezultati kažu da imamo najbolje vino Balkana, pa najbolje crveno vino Balkana, pa najbolje belo vino Balkana. Još nam vina imaju i najlepše etikete za vino na Balkanu. Vina je napravio, pogađate, isti onaj dečak koji je prošle godine u Londonu primio najveću nagradu koju je jedno srpsko vino ikada dobilo na najznačajnijim svetskim ocenjivanjima. A u Srbiji ponovo tajac. Nekoliko dana niko da se oglasi i da kaže nešto o ovom događaju. Kako tada, tako i ovaj put. Tek je ovaj magazin stidljivo, posle nekoliko dana, prozborio neku reč o tome. Onda su se i još poneki spisatelji setili, pa (valjda bez naknade) napisali pokoju reč o ovom uspehu.

sofija

Ja razumem da se ne izveštava sa domaćih cirkuskih predstava, gde bivši drugovi iz nekakvih komiteta za kvalitet vina, mahom konsultanti i enolozi po seoskim ili društvenim vinarijama, jedan drugome lepe titule, po sistemu ja tebi serdare - ti meni vojvodo. Ali ovde vina ocenjuju kritičari s najvišim titulama koje jedan poznavalac vina može imati. Master of Wine nije zvanje do kojeg se dolazi preko noći ili veze. Potrebne su godine rada i obrazovanja kao i hiljade ispisanih rečenica radova na temu vina, da bi se neko dokopao ove prestižne titule. Pa još ako imate trojicu u žiriju, od postojećih 300 u celom svetu? Poređenja radi mi u Srbiji nemamo nijednog i verovatno ga u skorije vreme nećemo ni imati. Bilo kako bilo, ponovo se javlja naša stara boljka. Kao da čujem: Što neko da „dobija”, a ja da nemam ništa od toga? Teorije zavere o lobiranju moćnih koji su i ovaj put osvojili manje od priželjkivanog bih ovaj put preskočio. Nadam se da nemaju veze s ovom dramskom pauzom.

Elem, vreme je varljivo i pitanje je kakva će nam vinogradarska godina biti. Verujem da gora od prošle neće, kao i da takve neće biti skoro, ali šta ćemo ove tačno dobiti pitanje je na koje niko još uvek nema siguran odgovor. Jedno je sigurno, vinogradari bi trebali bolje proći. Pražnjenje rezervi vina već pokazuje prve znake utrkivanja za grožđem na našem tržištu. Dvostruko se radujem ovim zbivanjima. S jedne strane drago mi je zbog poljoprivrednika, dobiće neki dinar više, toliko da premoste do otvaranja predpristupnih fondova EU. Sa druge strane, živo me zanima kako li će se to odraziti na kalkulacije naših vinara. Eto prilike da se vežba kulturno ponašanje na tržištu vina. Primitivizam će biti kažnjen, nema sumnje. Do berbe ima još par meseci, a vi dotle pokušajte da uživate u laganim svežim i mineralnim belim vinima i rozeima, dobrano ohlađenim. Ako baš ne ide, posegnite za pivom, ali ne preterujte, brzo će septembar.

nazad na vrh

Srodni tekstovi