Šumadijski vinski samit

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share

karadjordjevici se kucajuDvanaest okupljenih šumadijskih vinara pod usijanim belim šatrama, okupilo se u kružnom dvorištu Kraljevske vinarije da proslavi drugi po redu Festival lokalnog teroara.

I dok su VIP zvanice pristizale pod nemilosrdnim zracima sunca koje je daleko više prijalo lozi u vinogradima nego gospodi u markiranoj garderobi, odjednom su se brojni kamermani i fotografi uzmuvali do usijanja. Njegovo prinčevsko visočanstvo Aleksandar Karađorđević II sa suprugom, princezom Katarinom, nasmejan i očigledno dobro raspoložen po sistemu „svoj na svome”, obišao je prisutne vinare, pozdravio se sa svakim, a penušcem Trijumf se kucnuo i pogostio u izložbenom prostoru vinarije Aleksandrović. 

Velika bina, odlično ozvučenje, sjajni mezetluci lokalnih restoratera, bezbroj parkiranih vozila, vratili su duh gospodske Šumadije iz doba kad je vino bilo nobles, ali i narodna namirnica No. 1 u Srbiji. Baš kao što i danas, uz sve više ovako dobro organizovanih manifestacija, ima ozbiljnu nameru da postane.

Srpski vinski jazz

Vinarija Lipovac situirana u blizini vinarije Rogan, ponudila je svoja dva vina zanimljivog naziva. Jazz 100% je mirisavi traminac, aromatičan i veoma prijatne završnice za koji tvrde da fantastično ide uz jazz note.

uz antrfile jazz

Vino 70/30 je kupaža sovinjon blana i semillona koja pored divnih klasičnih nota ove dve sorte evidentno nudi hrskava podsećanja na minerale u sastavu venčačkog mermera po kome je selo Lipovac i poznato.

nazad na vrh

Srodni tekstovi