Pregršt medalja za Vinariju Aleksić u Beču

  • Objavljeno u Vesti
Pregršt medalja za Vinariju Aleksić u Beču

Berba grožđa u Srbiji je možda zbog obilnih padavina zastala na čas, ali je zato u pravo vreme pala berba blistavih medalja!
Sa upravo završenog ocenjivanja vina u Beču Austrian Wine Challenge (AWC), koji je na listi globalnih vinskih dešavanja ocenjen kao najmasovniji i gde je ove godine na proveru kvaliteta vina poslalo čak 1.708 proizvođača iz sveta sa ukupno 11.611 uzoraka, stižu sjajne vesti – vina iz Vinarije Aleksić postigla su dosad najveći uspeh!

Renomirani vinski žiri dodelio je ukupno čak sedam medalja za vina ove vinarije, od čega dva zlata, za Bonaca Limited 2013 i Kardaš Limited 2011, te pet srebrnih medalja za: Kardaš 2012, Bonaca 2013, Barbara 2014, Sevdah 2014 i Nostalgija 2012.

dragana janic

Vina iz limitiranih serija, Kardaš i Bonaca potvrdila su zlatni sjaj i opravdala vreme i trud sestara Aleksić, pa su i preteče ovih vina najvišeg ranga, klasična Bonaca i Kardaš, samo dopunski pokazali šta probirna berba, posebna nega i sazrevanje vina zapravo znače. Sevdah, čija je osnova autohtona sorta smederevka, potvrdio je ono u šta u ovoj vinariji duboko veruju – autohtone sorte imaju potencijal i na njima treba raditi, dok je Nostalgija, kao crvena kupaža i vino za svaki dan, ovom medaljom ozvaničila ozbiljan kvalitet osnovne linije vina kreirane za svačiji džep. Konačno, srebro za aromatični roze Barbara, s osnovom od muskat hamburga, kao da kaže „srpski rozei su ozbiljna vina“ i dodatno potvrđuje važnost očuvanja autohtonog sortimenta u vinima Srbije.  

- Posebno me raduje da su vina iz berbe 2014 dobila srebrne medalje, a znamo koliko je to bila loša godina za vinare. Za mene su ta vina šampioni što su uopšte bilo šta dobila. Druga značjana stvar za nas su medalje za vina Sevdah i Nostalgija, vina nižeg cenovnog ranga od tri evra. I to mi je posebno drago – komentariše veliki uspeh Dragana Janjić, najstarija među sestrama Aleksić i jedna od vlasnica ove vranjanske vinarije. 

nazad na vrh