Dani berbe grožđa Vršac

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share

vrsac

Od 17. do 20. septembra u Vržcu će se održati 58. po redu manifestacija „Dani berbe grožđa” a Vršac će zvanično postati „prvi vinski grad u Srbiji”. Prvi u nizu brojnih događaja održaće se u četvrtak  na Vršačkom bregu. Pod sloganom  „U susret Grožđebalu” prisutni će uživati u prelepom vidiku uz kobasice, vino i tamburaše, dok će u centru grada na glavnoj bini nastupiti vršački bendovi 251, The Hoods i Sigillum. Svečano otvaranje zakazano za petak ukrasiće Vinko Lozić, grožđebalski gradonačelnik koji će primiti ključeve grada.

Sledi nastup  Nacionalnog ansambla „Kolo” i neizbežni tamburaši, a potom kreće veoma šarolik muzički program, bukvalno za sve ukuse i generacije. Od klasika narodne muzike, Ane Bekute i Marinka Rokvića, preko Riblje Čorbe, Tropiko benda, Grožđebalske gitarijade u Domu omladine, do hip-hopa i grupe Bad Copy, ulicama Vršca smenjivaće se mnogobrojna kulturna i sportska dešavanja,  razne izložbe, dok tradicionalni program čine: izložba grožđa, voća i vina, karnevalska povorka, nagradna igra „Grožđe iz aviona”, dečji maskenbal, izbor za Mis Berbe, ulične trke, i mnoga druga dešavanja.

Na Trgu ispred zgrade Opštine biće otvorena „Vinska ulica” gde će posetioci, kojih se ove godine očekuje oko 100.000, od čega je veliki broj iz susedne Rumunije, moći da probaju vina svih privatnih vršačkih podruma, kao i vina iz drugih krajeva Vojvodine i Srbije. Naravno, posebno mesto zauzeće etikete Vršačkih vinograda, generalnog sponzora ovogodišnje manifestacije za koju se očekuje da nadmaši sve prethodne.

Konačno, uz program Vitezova vina banatskog vinskog reda „Sveti Teodor Vršački”, u subotu na glavnoj bini, ozvaničiće se i ulazak Vršca u Asocijaciju vinskih gradova Evrope RECEVIN, čime Vršac postaje i zvanično prvi vinski grad u Srbiji.

nazad na vrh

Srodni tekstovi