Najsrpskije srpsko vino

  • Objavljeno u Vesti
Najsrpskije srpsko vino

Činjenica da se premijera nekog domaćeg vina u Srbiji očekuje poput premijere nekog holivudskog filma, dovoljno govori da su vinske stvari u zemlji Srbiji postale ozbiljne. Baš kao što je i novi, dugo najavljivani Prokupac boje lila 2009 vinarije Budimir ozbiljno vino koje otkriva novu dimenziju prokupca, dovoljno modernu da uhvati korak s aktuelnim stilovima vina u svetu, dovoljno tradicionalan da ukaže na ovdašnje korene sorte koju mnogi doživljavaju kao najautentičniju u Srbiji.

1

U vinariji Budimir za svoj Prokupac boje lila kažu da „u sebi nosi mudrost i tajnu prirode župskog podneblja, koju samo stogodišnji čokoti prokupca mogu da ispričaju“. I to je doista tako, u šta su mogli da se među prvima uvere prisutni na premijeri ovog vina u popularnom beogradskom restoranu Dijagonala 2.0. U društvu odabranih gostiju, vinskih novinara, ugostitelja, trgovaca i somelijera, izlazak ovog novog vina na tržište najavila je zvanična somelijerka vinarije Budmir, Milica Smoljanić:

- Ovo nije samo naša nova etiketa, već u neku ruku i naša prva etiketa! Jer, čitava priča vinarije Budimir zapravo je i započela idejom da se napravi jedno ovakvo vino od stopostonog prokupca iz našeg stogodišnjeg vinograda Gubovac.

2

Prisutnim gostima toplo se zahvalila i Jovana Antonić, izvršni direktor vinarije Budimir, istakavši kako je ovo do sada njihova najznačajnija etiketa. Uzimajući u obzir brojne uspehe vinarije Budimir u svetu, uključujući i nedavne visoke ocene za njihovo vino Sub Rosa od strane vinskih eksperata Roberta Parkera, ovakva izjava dovoljno govori o velikim išečkivanjima koja vinarija polaže u Prokupac boje lila.

4

Nije to vino velikog tela, s tek nekih 12,5 % alkohola, ali uz raskošne arome višnje i trešnje, svilenkaste strukture koja miluje nepce pri svakom gutljaju, te slojevitost suptilnih ukusa i dugotrajnu završnicu, jasno je da se radi o znalački urađenom i izbalansiranom vinu. Uz to, vino ima i sasvim osobenu tamno ljubičastu boju koja je poslužila kao inspiracija za ime. Sve u svemu, novi dragulj aktuelne srpske vinske renesanse, vino koje će neminovno ostaviti trag na ovdašnjoj dinamičnoj vinskoj sceni.

5

Već sama činjenica da ni jedan relevantni vinski mediji nije izostao s ove premijere, pokazuje dozu poštovanja koja se ukazuje za vanserijski trud župskih vinara u nastojanjima da se jedna srpska autohtona sorta (konačno) dovede u fokus javnosti. A prokupac to zaslužuje. O tome svedoče i pohvale poznatih svetskih stručnjaka, poput uticajnog vinskog blogera Džejmija Guda koji je na Velikom testu Vino.rs apostrofirao upravo prokupac kao vino koje svet tek treba da otkrije! Sa svoje strane, vinarija Budimir je svakom mediju poklonila personalizovanu magnum bocu svog novog prokupca u znak zahvalnosti što se priča o srpskim vinima sve dalje čuje.

6

A Prokupac bioje lila i te kako ima priču koja treba da se čuje. Kao i obično kada se radi o vinariji Budimir, inspiracija za nastanak ovog vina bio je osnivač vinarije Budimir Zdravković, legendarni deda Buda. On, na žalost, nije prisustvovao promociji u Beogradu, ali se zato na njegovu ulogu osvrnuo Aleksandar Aca Rašković, glavni menadžer vinarije.

- Pre petnaestak godina, kada sam video na zidu sliku jednog simpatičnog čikice, a iza njega ogromne bačve, otišao sam sa sadašnjom suprugom kako bih upoznao njenog dedu Budu i da vidim o čemu se tu radi – kazao je Rašković. – Tada smo otišli u Župu prvi put. I tu su bili ti stari stogodišnji vinogradi, koji su imali različite vlasnike, a koje sam odmah poželeo da kupim. I danas čujem deda Budinu rečenicu, kad sam mu to saopštio, kad kaže: „Ja sam star, a ti ništa ne znaš o ovome“. Ali, nisam odustao. Tako smo došli u posed tih starih vinograda. Ima i ta priča za rizling Margus Margi, naše najuspešnije vino po prodaji u inostranstvu. Deda Buda mi je, kad smo ga pravili, rekao: „Vidiš, ovako treba da izgleda vino!“ E, tu istu rečenicu ponovio je i kada smo 2009. godine pravili Prokupac boje lila. Zato sam siguran da se on ni tu nije prevario. Jer, mi smo pokušavali i nekoliko berbi ranije da ga stvorimo, ali bi uvek na kraju dodavali malo merloa i dobijali Trijade. Sve do te 2009. godine, kada je deda Buda dao konačno odobrenje kvaliteta u koje verujem. I verujem da je ovo ono pravo srpsko vino koje smo dugi niz decenija strpljivo čekali.

7

Rašković je verovatno tu u pravu. Prokupac boje lila je na pravom putu da bude veliko srpsko vino. I da, prava je šteta što se na ovoj sorti nije ozbiljnije radilo i ranije. Jer, ko zna, možda bi već sada to bio internacionalni ponos čitave vinske Srbije.

Lična karta

Prokupac boje lila 2009 predstavlja autohtono vino iz najstarijeg produktivnog vinograda u Srbiji! Dobijeno je od 100 % prokupca selektiranog iz jednog vinograda. Fermentiralo je u inoksu, maceracija je trajala blizu mesec dana, posle čega je odležalo 18 meseci u barik buradima od srpskog hrasta, zatim 36 meseci u velikim bačvama i nakon toga još godinu dana u boci.
Flaširano je ukupno 7.500 boca.

 

Lila generacija 2010

Berba iz 2010. godine nije zadovoljila kvalitetom, tako da će sledeći Prokupac boje lila, koji upravo odležava u podrumima, nositi oznaku berba 2011. Za ovu berbu dobijena je i potvrda geografskog porekla, tako da na etiketi stoji oznaka „iz starog vinograda“, kao u Francuskoj ili Kaliforniji.

 

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh