Radovanović na vrhu crvene Italije

  • Objavljeno u Info
  • Bookmark and Share
Radovanović na vrhu crvene Italije

Vino Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Radovanović osvojilo je veliku zlatnu medalju i proglašeno je najboljim vinom u internacionalnoj konkurenciji kaberne sovinjona i merloa na konkursu Emozioni dal Mondo u italijanskom gradu Bergamu. Uz to, ovo vino iz Vinarije Radovanović dobilo je i nagradu medija, čime je zaokružen ovaj najnoviji trijumf srpskih vina na internacionalnoj sceni!

Ocenjivanje je održano od 15. do 17. oktobra, a pored trijumfalne pobede „rezerve“ i još jednog zlata za Franc Cabernet Sauvignon 2013 Radovanović, najvrednijom medaljom okitile su se još dve srpske vinarije – Aleksandrović i Jeremić: prva za vino Regent Reserve 2012, a druga za Kanon 2012.

Od ukupno četrdesetak zlatnih medalja, domaćini su prigrlili većinu, dok Srbija deli drugo mesto s Hrvatskom, gde je najuspešnija bila istarska Vina Laguna sa linijom crvenih vina Festigia Castelo

Kako izgleda pobediti italijanska i druga inostrana vina na tlu Italije i u čemu je tajna pobede, pokušali smo da saznamo od Mije Radovanovića.

mija radovanovic- Razlika između zlata i velikog zlata je ogromna, ali se najčešće uočava u finesama. Znači, ovo jeste Cabernet Sauvignon Reserve 2012, koji je dobra etiketa, ali je ipak reč o jednoj količini koju smo izdvojili u 25 barika. To je ukupno 5.800 buteljki i 700 magnuma koje ćemo pustiti u prodaju kao jubilarno vino u vezi skorašnje proslave jubileja 25 godina rada vinarije – kaće Radovanović. – A tajna jeste u odležavanju i u tri različite vrste bordoškog barika, ali je takođe grožđe iz posebnog dela našeg vinograda koji očito ima nešto specijalno. Znači, tokom odležavanja smo malo eksperimentisali sa drvetom i na kraju odlučili koju kupažu treba izdvojiti. To vino je za nijansu drugačije od ostatka linije Cabernet Reserve i zato smo odlučili da ga pošaljemo na ocenjivanje. Takođe, siguran sam da bi i ova klasična rezerva dobila zlato, baš kao što ga je dobio i Franc Cabernet Sauvignon 2013. U svakom slučaju, izuzetna je stvar dobiti na jednom međunarodnom takmičenju veliku zlatnu medalju, pogotovo u Italiji. Konačno, čini se da se kvalitet vina kod nas podiže i sad je više pitanje jesu li nam bolja bela ili crvena vina? Čini mi se da u Šumadiji crvena malo prednjače, ali ko zna... Srbija je nekako fino razvučena od juga prema severu, pa se može u bliskoj budućnosti svašta dobro očekivati. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi