Nove vinarije Topole

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Nove vinarije Topole

Poslednja, 52. Oplenačka berba ujedno je označila zvaničan početak rada novog šumadijskog vinskog giganta PIK Oplenac, čije je nastajanje nedavno lično ispratio i premijer Aleksandar Vučić. Nedaleko odatle, u susednom selu Vinča jedna nova, ali daleko manja porodična vinarija, takođe ima velike planove. Ovako, na prvi pogled, izgleda da se novi vinski talas širi Topolom poput cunamija.

Prvo pa šampionsko

Prezime Arsenijević često je od izlaska iz Topole ka Vinči. Mehandžije, kamenoresci i naravno – vinarija. Nalazi se kilometar dalje od one daleko poznatije, Božidara Aleksandrovića, koga mladi vlasnik Nemanja Arsenijević pominje kao osnovni izvor inspiracije da se upusti u neizvesne vode vinarenja. 

Nemanja ArsenijevicNemanja Arsenijević zauzeo je dobru početnu poziciju u šumadijskom vinskom poretku

- Do 2013. godine smo se uglavnom bavili voćarstvom i podizali vinograde na inicijativu Božidara Aleksandrovića, koji se poznaje sa mojim ocem od detinjstva. Imali smo kaberne, sovinjon, šardone, merlo na nekih 11 hektara.

Porodični kompleks zgrada, sa prolazom nizbrdo ka mladom vinogradu za koji Nemanja kaže da je više „ukrasni”, uglavnom je ispunjen do krova jabukama kao potvrda da je voćarstvo glavni porodični biznis. Ali, povremeni odlasci u vinariju Aleksandrović, degustiranje njihovih vrhunskih vina, praćenje procesa, druženje sa njihovim stručnjacima, potpuno je Nemanju uvuklo u novu srpsku vinsku priču, te je 2013 godine osnovana vinarija Arsenijević (ARS). I odmah je Sauvignon Blanc 2013 postao šampion u Topoli, najbolje vino Oplenačke berbe, a nešto kasnije, po mišljenju časopisa Vino & Fino, pretekao i mnogo poznatije srpske sovinjone u kategoriji odnosa cene i kvaliteta.

arsen2

- Možda bih više voleo bronzu sa poznatih međunarodnih nadmetanja nego zlato sa ovog lokalnog, ali i ono mnogo znači, jer ako ste poznati u svom kraju to je dobra početna pozicija za nadalje – kaže Nemanja dok nam sipa roze od kabernea koji je u postupku malolaktike. 

Uz tehnološku pomoć Darka Bogdanovića iz komšijske vinarije Aleksandrović, Nemanja beskompromisno gradi imidž svojih etiketa. Polusuvi Chardonnay 2013 već je osvojio zavidne pozicije na (za srpska vina) vrelom tržištu Crne Gore, koje voli te slađe varijante, ali ovogodišnja berba daće suvo vino, baš po Nemanjinom ukusu.

Budući da berba 2014 nije kvalitetom zadovoljila da uđe u bocu, kaže da mu je sada najviše žao što je deo berbe 2013 prodat u rinfuzi, što je kvalitet te prve zvanične berbe nove vinarije otišao budzašto.

ArsenPrva vina podruma Arsenijević donela su i prve nagrade

- Ukupno smo te prve godine dobili oko 20.000 litara. Uz dva bela vina, uradili smo i Merlo 2013,  jedna polovina kupaže je provela 13 meseci u bariku, ostatak u inoxu, a nakon mešanja ležalo je još pola godine zajedno i još toliko u boci.

Trenutno, vinariju predstavlja par betonskih prostorija naslonjenih uz veliku hladnjaču. Ali od januara kreću radovi, proširivanje. Biće tu već na proleće potpuno nov šank, red prohromskih tankova, renoviran stari podrum, mala barik sala u kombinaciji drvo i cigla, gde će se uz postojećih desetak barika od mađarskog hrasta uskoro naći još toliko i od srpskog. A potom slede možda vinoteka, pa i restorančić...

- I potpuno nova vinarija dole u ovom mladom vinogradu, ali za nekih deset godina – otkriva Nemanja da sa optimizmom gleda i vidi srpsku vinsku scenu u narednom periodu.

I dok degustacioni prostor ne bude sagrađen, vodi nas u čuveni Knežev han u Topoli, sagrađen po uzoru na onaj iz 1842. godine, gde vina vinarije Arsenijević degustiramo uz vrhunske originalne srpske mezetluke, kompletno iz oplenačke domaće radinosti. Chardonnay, Sauvignon Blanc i Merlot, sa upečatljivim heraldičkim slovima na etiketi, redom su odlično izbalansirana vina sortnih aroma. Nema šta, Arsenijevići su već na startu zauzeli dobru poziciju u aktuelnom šumadijskom vinskom nadmetanju!

Džin na ruševinama ponosa

Šest decenija bilo je potrebno da nekadašnji „vinarski ponos i budućnost oplenačkog vinogorja” PIK Oplenac ponovo stasa u punom sjaju. U samom centru Topole ubrzano se privodi kraju izgradnja vinarije koja bi već u ovom trenutku mogla imati i preko milion litara u tankovima, a u narednih pet godina, prema planu, kapacitet će porasti za još dodatnih pet miliona!

PIK Oplen

Do lane, od džinovske vinarije začete 1948.godine, a završene deset godina kasnije, ostalo je bilo samo ime. Poslednja decenija i dve privatizacije nisu ostavile kamen na kamenu, a o vinogradima i da ne govorimo. Tačnije, samo su kamen i naznake temelja ostale novom vlasniku kad je u leto prošle godine za četvrt miliona evra ušao u posed. 

Ali, to nije obeshrabrilo Nebojšu Jocića i njegovog ruskog partnera Andreja Semikina da širom odreše kesu, zapate nekih 45 hektara novih zasada loze, kupe sve što se od najsavremenije opreme, kakve nema drugde u Srbiji, da kupiti. Tri nivoa, ili desetak metara ispod zemlje počela je borba sa ljutim cementom, sečeni su džinovski stari betonski rezervoari za vino, rađene sve instalacije, konačno ubačeni brojni francuski i američki barici i velike elegantne bačve (5.000 litara) od slavonskog hrasta. Godinu dana kasnije, pored dve postojeće, crvene i bele kupaže Tron, kojih je prve godine proizvedeno oko 200.000 litara, u decembru na tržište kreću šardone, koji je upravo osvojio titulu šampiona Oplenačke berbe u Topoli, i Muskat otonel. 

Biće tu i rozea od hamburga i kabernea, ali i od merloa. Sortna vina uveliko odležavaju u bariku, a Jocić najavljuje perjanicu kuće koja će svakako biti kaberne u kupaži sa merloom, ali to prepušta tehnolozima. Taj tim čine mladi stručnjaci Milan Milivojević i Đorđe Damljanović, predvođeni profesorom Slobodanom Jovićem, koji je u vinariji dobio ulogu konsultanta.

Nebojsa JocicNebojša Jocić, vlasnik PIK Oplenac ima velike planove za čitav region

I dok je Rus u ovoj priči iz ljubavi prema vinu, Nebojša Jocić, inače stručnjak za klimatizacione sisteme, ali i vešt lovac, ima iza sebe vinarskog iskustva, malu vinariju Sveti Toma u Baru. Taj njegov „hobi“ od desetak hiljada litara kapaciteta već donosi međunarodne nagrade za vina od vranca, kabernea, kratošije, malo muskat otonela... 

- Vinarstvo i lov imaju korene. Rođen sam u Metohiji, opština Klina. Deda je tu imao vinograd, pa sam počeo i ja da se bavim lozom za svoju dušu, a potom je duša narasla malo više. Rođeni mi je brat bio lovac, familiju prehranjivao lovom, jer posle rata bilo je tu mnogo divljači a malo hrane – objašnjava Jocić, koji je sa Kosova prešao u Grocku, a potom u Bar. 

Kako kaže, dugo je tražio vinariju u Srbiji, hteo da se vrati na ove „naše” strane:

- Poslednja vinarija koju sam hteo da kupim bila je u Rekovcu, odakle danas uzimamo grožđe, kao i iz Oparića, Šida, okoline Jagodine i još ponegde. A onda slučajno, u Makedoniji, u nekom razgovoru pomenuše ovu poziciju.

Mladen RosandicMladen Rosandić je prvi operativac u vinariji PIK Oplenac

Tako je došao u Topolu, video, kupio na licitaciji potpuno devastirani kombinat, uložio još nekoliko miliona evra, zaposlio svoje dve ćerke, jednu kao direktora vinarije, drugu u računovodstvu. Danas, barabar sa poslovođom Baraninom Mladenom Rosandićem cepka gredice od nekadašnjeg krova i oblaže hektare zidova u prostorijama za odležavanje vina ispod divnih degustacionih dvorana u kojima je ruski suvlasnik lično zidao kamine. Istovremeno, blistava oprema čeka da krene punom parom u proizvodnju vina za brojna tržišta, od čega će i država svakako imati koristi, a Topola zauzeti početni stav u trci za najvinskiju srpsku opštinu.

- Toliko vina koliko mi nameravamo da napravimo bilo bi sasvim dovoljno za naše tržište, međutim ono je prazasićeno jeftinim vinima iz inostranstva. Nezvanično sam dobio podatke da takva vina zauzimaju čak 80% na tržištu Srbije! Zar ne bi bilo bolje da je tržište prezasićeno srpskim jeftinim vinima – reče nam na rastanku. 

Lepo razmišljanje

Trenutno se u PIK Oplenac užurbano radi na izgradnji hotela sa 60 ležaja odmah pored vinarije, tu gde je na oko dva hektara posađena tamjanika i brojne stone sorte. U sklopu hotela biće ogromna barik sala pored već postojećih, kao potvrda najavi da će veliki deo proizvodnje biti namenjen premium klasi.

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi