Vinski štab

  • Objavljeno u Vesti
Vinski štab

Beograd je dobio još jedan koncept vinskog izlaganja, kao i novo vinsko mesto u betonskim hodnicima ispod Brankovog mosta. Tu, u galeriji „Štab” odigrao se multimedijalni umetnički performans u kojem su se spojili vajarstvo, koncertni nastup i veoma kvalitetna vina eminentnih proizvođača, što je sve skupa privuklo pristojan broj publike.

aleksandrovicKatarina i Ljubica, klavir i violina, praćeni udaraljkama i didžej podrškom, meditativno su uticali da izdužene fantazmagorične pojave skulptora Bože Terzića izbore počasno mesto u povremeno neopisivoj gužvi oko plavih burića na kojima je deset vinarija iznelo po jednu svoju perjanicu. Jedna vinarija – jedno vino! Zanimljiv koncept koji dozvoljava da se fokusirate i stvorite most prepoznavanja, identifikacije vinskog autora. 

I dok su jedni igrali na sigurno: Kovačević sa vinom Chardonnay, Aleksandrović – Regent, Zvonko Bogdan – Cuvee No.1, Do kraja sveta – Cabernet Sauvignon, dotle su drugi ponudili pomalo neočekivane etikete, što je iznedrilo veoma zanimljive rezultate. Tako je nova vinarija Doja mnoge oduševila premijernom belom kupažom šardonea i sorte pino griđo, koja je istovremeno bila slasna i osvežavala prisutne snažnim kiselinama. Za otvaranje vinskih apetita bilo je zaduženo i vino Pi, sveža kupaža tri sorte iz 2014. godine vinarije Atelje vina Šapat. Matematički besprekorno – 3,14! 

art wineGazdinstvo Cilić premijerno je ponudilo ozbiljni beli Onyx 2013 u boci koja konačno nije magnum, dok je Temetov Pinot Grigio bukvalno oduševio u ovoj atmosferi, baš kao i pregršt lejera i ozbiljnosti organskog Cuveea s aromama Jadrana iz vinarije Jokić. Posle nečeg tako aromatski snažnog, samo je vranac Amanet vinarije Aleksić mogao da doda još poneku viziju i adrenalinski vrisak u artističkom aftertejstu ove neobične večeri. 

nazad na vrh