Arome Španije u Beogradu

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Arome Španije u Beogradu

Samo tri dana nakon spuštanja zavese na Beogradski salon vina, sala „Budva” hotela Hyatt ponovo je bila stecište vinskih profesionalaca. Ovom prilikom na okupu su se našli vinski uvoznici, trgovci, proizvođači, a sve pod pokroviteljstvom ekonomsko-trgovinskog odeljenja ambasade Španije. 

Aitor Mate i ljudi

Šef ovog odeljenja Aitor Mate podsetio nas je da su se ovakvi susreti već dešavali pre nekoliko godina i lično obećao da će se i nastaviti. Jer, susret sa španskim vinima uvek je u domenu vinskih „čuda” (El Miracle), kako je stajalo na dve od deset isprobanih etiketa predstavljenih uz pomoć domaćih uvoznika.

- Drago mi je da smo večeras izbegli Riberitis i Riohitis – započeo je svoj voditeljski zadatak jedan od cenjenijih srpskih somelijera Nenad Lukić, aludirajući na „dve ozbiljne uvozničke bolesti”. A radi se o tome da su domaćim vinoljupcima, nekako po navici,  većma gurane pod nos etikete gde se igra na sigurno i gde gotovo da nema promašaja, one što potiču iz regija Ribera del Duero i Rioha.

spremni za pocetak

Od deset vina, osam je potpuni novitet na tržištu, a cenom se kreću od 10 do 20 evra, uključujući pdv i dolaze iz različitih delova Španije, od proizvođača koji je najveći španski izvoznik, do onih, nalik na srpske, čije se etikete broje sa svega nekoliko hiljada komada. 

Vinska šetnja krenula je od Alikantea, preko Galicije, Valensije, do La Manče i Riohe. Uglavnom authotone sorte, većinom monastrel i tempraniljo, dosta upoznavanja s austrijskim drvenim bačvama. Poseban vizuelni doživljaj donela je plava boca Semsum2 2014, ali i one umetničke etikete iz vinarije Vicente Gandia. Za ovu, verovatno najveću po izvozu vinariju Španije, čija proizvodnja dostiže 34 miliona boca godišnje, etikete je radio jedan od najznačajnijih svetskih dizajnera Havier Mariskal, čovek koji je osmislio čuveni logo Barselone.

voditelj nenad lukic somelijer

Ovo nije bila obična degustacija. Popunjeni upitnici daće organizatorima uramljenu sliku koliko smo od ovih španskih vina očekivali, a koliko dobili. I što je daleko važnije, imaju li šanse za prolaz na ionako uzavrelom srpskom vinskom tržištu. Odmah treba reći: iako su odabrana vina za gotovo sve kategorije ukusa i kupaca, od regionalne egzotike do „nabildovanog kalifornijskog pino noara”, ipak se vodilo računa o mediokriterijumu domaćeg kupca. Bez previše rizika nema ni neočekivanog dostizanja najviših vrhunaca. Ovo su sve redom dobra vina, solidno uparena po pitanju cene i kvaliteta, relativno konkurentna na domaćem tržištu, a pogotovo prema domaćim etiketama. Istina je, ima u Srbiji boljih srpskih vina za manje para, ali u onom nešto skupljem rangu, ima i dosta brige za domaće vinare koji će uz neke od ovih etiketa ipak morati ozbiljno da igraju na kartu patriotizma, kad je o (cena:kvalitet) konkurenciji na policama i prodaji reč.

Vina na degustaciji

1. Semsum 2014, Casa Corredor

Mlado i sveže vino od sorti macabeo (60%) i moscatel koje kao da će se još dodatno razviti. Vinarija mlada (2003) ali vinogradi stari oko 30 godina. Lepe arome breskve, belog cveća uz 11,5% alkohola. Osvrt na mineralnost koja u ovom slučaju daje čudan kremenasti ukus. Lako svakodnevno vino po ceni od 7-8 evra koje je Robert Parker častio sa 89 poena.

spanska vina

2. Lapola 2013, Dominio de Bibei

Želja vinara da na vinsku mapu vrati gotovo zaboravljene  autohtone sorte iz regiona Ribeira Sacra savršeno se očitava u ovoj kupaži 75% sorte godelo, 20% albarina i lokalne sorte dona blanca. Baš ta fina vanila iz barika od 600 litara, starih austrijskih bačvi od 1.200 i 2.400 litara, te miks sa delom vina iz betonskih sudova, donosi kroz surli tehniku već na nosu dah vinske tradicije, brojne lejere i eleganciju prožetu snagom do duboke završnice. Jako ozbiljno belo vino sa 13% alkohola za 16 evra!

3. El Miracle by Mariscal 2013, Vicente Gandia

Najavljeno kao vino fokusirano na novu, mlađu generaciju, zaista je puno mladosti. Kiseline donose adrenalin, a crveno voće boju u obraze. Ova 100% garnacha tintorera pomalo asocira na „besne” vrance sa 13,5% alkohola iz predgrađa Mediterana. Cena desetak evra zvuči daleko iskrenije nego Parkerovih 90 poena.

4. El Miracle Art 2013, Vicente Gandia

Lepa boca i etiketa, ista cena kao i prethodno vino, ali potpuno drugačiji stil. Mirnije, ozbiljnije vino, neka luda varijanta bordoške kupaže. Pet sorti, monastrel, pino noar, širaz, merlo i tempraniljo sa 13,5% alkohola, za razliku od vina Alma Mons, fruškogorske varijante sličnog tipa, dosta su stegnuti na nosu. Može se reći da je i na nepcu slično. Neko to naziva elegancijom, a meni se više svidela prethodna „omladinska” etiketa.

tempranillo5. Mira Salinas 2010, Sierra Salinas

Već odomaćena Mira na našem tržištu, rado pušta svih 100 đavola da ispod nje vire. Ovih 14% alkohola iz Alikantea, sa dominantnih 70% monastrela, 20% kabernea i ostatkom grenacha tintorera, ponosno istura vešto uklopljenih 14 meseci francuskog barika. Ljuto crvena etiketa nagoveštava zrele trešnje, kupine, crvene šljive, a elegantni začini na punom i gustom telu idealni su desktop za foldere od ćuretine ili divljači. Dvadesetak evra je prava mera zadovostva!

6. Vina Salceda 2011, Chivite

Vinarija Salceda deo je vinarije Chivite osnovane 1647. godine. Dobro ste pročitali. Naravno, region je Rioha, a ova kupaža 95% tempranilja, 5% mazuela i prstohvat graciana nosi sa sobom dosta crnog i crvenog voća prožetog dimom, biberom i slašću tostiranog američkog hrasta. Vino je prvenstveno namenjeno ljubiteljima ukusa Starog sveta koji cene starost vinograda koji grožđe rađaju.

7. Petit Hipperia 2011, Vallegarcia

Sa velikim uskličnikom na pomen kaberne frana kad je reč o nosu, ovaj „španski supertoskanac” sa 40% kaberne frana, 30% kaberne sovinjona, 20% merloa i ostatak ptit verdoa, što dolaze sa 850 metara nadmorske visine, uvodi nas u aleju večerašnjih velikana. Iako je reč o klasičnom bordo blendu, meni je vino ipak geografski bliže, tačnije miriše mi na cenjena crvena vina centralne Italije. Francuski hrast (svega osam meseci), australijski enolog Ričard Smart i španski kralj Huan Karlos I, koji je otvorio vinariju 2006. godine, odigrali su na sigurno. Ovo je 15% neprimetnih alkohola i vino za svačiji ukus!

8. Finca Antiqua tempranillo 2012, Finca Antiqua

Ukoliko ludujete za snažnim, vatrenim, teško ustima ukrotivim tempaniljo vinima, probajte neko drugo. Ili je ovaj elegantni 100 % tempraniljo sa 14% alkohola, tokom devet meseci u američkom hrastu postigao svoju pravu suštinu? I još ako ta prilično kompleksna suština staje oko devet evra, duga završnica samo je slatki bonus.

9. Lalama 2011, Dominio de Bibei

Moj beli favorit iz iste vinske kuhinje samo se zaogrnuo crvenim ruhom punim aroma i dodatnom ozbiljnošću. Velika većina, 90% sorte mencia, znalački je začinjeno autohtonim junacima poput: brancellao, mouraton, souson i nešto garnache za boju. Ovo vino u svom konzumativnom piku svakim gutljajem opravdava uloženih 16 evra znalački imitirajući kalifornijski „pino na steroidima”. Crvena voća, celer, cvekla, začini. Vino koje se jede u slast. Enološki genije, izveo je čaroliju sa 13 meseci u klasičnim francuskim buradima, potom sedam meseci u francuskim buradima od 4,5 hiljada litara, stabilizacijom prirodnom zimskom hladnoćom i bar 16 meseci u boci. Voila, ili što bi Španci rekli – ole! Za svega 16 evra!

10. Maset del Lleo Selectum Reserva 2009, Maset del Lleo 

Čisti tempraniljo koji naginje da bude veliki. Svakako najbolje vino večeri, sa divnim taninima, kremast i bobičast, kao divno uvijena tegla slatka od šumskog voća. Vinarija je osnovana 1777. godine u srcu klimatski umerene regije Alt Penedes. Vekovi iskustva i usmerenje na 13,5% alkohola biće vam potpuno jasni već posle prvog gutljaja. Ovoj se rezervi, uprkos 23 evra teško može odoleti.

nazad na vrh

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama