Karlovci, centar vinske edukacije

  • Objavljeno u Vesti
  • Bookmark and Share
Karlovci, centar vinske edukacije

Tehnolog, somelijer, osnivač Vinske akademije Srbije i naš saradnik Ljubica Radan, koja je i ranije držala vinsku edukaciju i predavanja iz vinske kulture, nedavno se vratila iz Engleske gde je u Londonu bila na trening kursu kako bi dobila potrebno odobrenje da u Srbiji može da otvori vinsku školu po principima najbolje takve škole na svetu, Wine and Spirit Education Trust (WSET). 

Dovoljno je pomenuti da je čuvena Džensis Robinson upravo iz te škole krenula u svoj pobedonosni vinski pohod.

- Svako ko je u vinskom svetu, čuo je za tu školu. Ja sam prvo završila sva tri potrebna nivoa WSET-a i tek tad stekla mogućnost da pohađam trening kurs kako bih mogla da dobijem mogućnost za osnivanje škole. Bilo je izuzetno skupo i teško i trenutno sam jedina u Srbiji sa tom diplomom.

Obuka će se dešavati pod okriljem Vinske akademije Srbije u Sremskim Karlovcima, jer smatra da su Karlovci  Meka i Medina vinarstva i vinogradarstva kod nas. Odvijaće se na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo tako da će svi polaznici biti u centru zbivanja, u vinogradima, vinariji, prostoriji sa standardima koje bi svaka degustaciona sala morala da ima. To je zahtev WSET-a. Kalendar je tako napravljen da će svakog meseca biti obuke, a pojedinosti se već mogu naći na sajtu www.vinskaakademijasrbije.com gde su naznačene cene i termini. 

- Prvi termin je od 21. januara 2016. godine. Posle svakog položenog ispita izdaje se sertifikat prepoznat bilo gde da odete i on dokazuje da imate potrebno znanje – kaže gospođa Radan, koja namerava da u budućnosti ovakvu školu pokrene i u Crnoj Gori. 

nazad na vrh

Srodni tekstovi