Najveća proslava Svetog Trifuna

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Najveća proslava Svetog Trifuna

Proslava dana Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, kojom se svake godine 14. februara na simboličan način obeležava početak nove vinarske godine, postaje sve vidljivija tradicija u regionu. Praktično da više nema vinara koji na ovaj ili onaj način ne obeležava ovu slavu. A najveća među njima održava se u makedonskoj vinariji Stobi, dvadesetak kilometara južno od Velesa, kojoj je ove godine prisustvovalo više od 1.000 gostiju!

stobi sveti trofun002

Po pravom prolećnom danu, unutar kompleksa jedne od najmodernijih vinarija u regionu, domaćini su sačekivali goste pristigle iz svih okolnih država. Bilo je tu i političara, biznismena, viđenijih ljudi Makedonije, ali i kolega vinara iz Srbije. Svi sa jednom jedinom željom – da rod u 2016. godini bude dobar.

stobi sveti trofun001

U tom pravcu išle su i molitve tokom ceremonije presecanja slavskog kolača i simboličnog orezivanja čokota vinove loze, svečanost koju su prisutni ispratili s dostojnom pažnjom. Kulminacija tog obreda bio je trenutak kada je vlasnik vinarije Minčo Jordanov, inače već nekoliko godina na čelu liste najbogatijih Makedonaca, secnuo vinogradarskim makazama nekoliko grančica loze, posle čega su to isto učinili i članovi njegove prodice i rukovodstvo vinarije.

stobi sveti trofun003

A onda se čitava ova brojna svita od preko 1.000 gostiju preselila pod džinovski šator koji je zauzeo centralno mesto u kompleksu vinarije. Ispod belih svodova, između beskrajnog niza stolova sa specijalitetima makedonske kuhinje, potoci vrhunskog vina slivali su se u hiljade čaša. Gotovo nestvaran talas zadovoljstva nezadrživo se širio kroz masu, ustreptalost koju može samo vino da pokrene. I to ono najbolje! Stobi je mlada vinarija čije vreme dolazi. I veoma, veoma ozbiljna vinarija. To će ubrzo pokazati i njihova prva premium linija od šest etiketa, koje će se ovog proleća naći na tržištu i u Srbiji, a koju smo imali prilike tamo da probamo.

stobi sveti trofun004

Konačno, veliku svetkovinu pod okriljem Stobi vinarije u uzbudljivoj atmosferi dopunjavli su sa velike bine muzika gudačkog seksteta Plamenke Trajkovske, a zatim i harizmatičnog trubača Džamba Aguševa i sastava „Ljubojna”.

Verovanje

U narodu je za praznik Svetog Trifuna vezano mnoštvo raznih običaja i verovanja. Tako se smatra da ako na taj dan pada kiša, rodiće šljiva, ako padne sneg, godina će biti kišna i rodna, a ako je vedro, godina će biti sušna.

Sudeći po tome kakav je bio 14. februara ove godine, čeka nas – dugo, toplo leto!

Foto: Ivana Čutura

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama