Veliko zlato za drugu mladost

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Potvrda znanju, iskustvu i radu, Milan Šijački Potvrda znanju, iskustvu i radu, Milan Šijački

Italijanski rizling 2015 banoštorske vinarije Šijački osvojio je veliku zlatnu medalju sa više od 95 poena na ocenjivanju vina u Temerinu, u žestokom okršaju sa brojnim mađarskim vinarijama koje su u globalu pokupile temerinski „zlatni kajmak”. 

Ovo značajno priznanje kao da nagoveštava drugu mladost ljupke porodične vinarije na severnim obroncima Fruške gore, na samoj obali Dunava. Nakon što su prebrođeni mučni izazovi rušenja već izgrađenog brenda Bononia i nasilne promene imena i imidža zbog usklađivanja sa normativima EU, složna ekipa pod rukovodstvom Milana Šijačkog i njegove ćerke Ivane, glavnog tehnologa vinarije ponovo dokazuje visoke potencijale.

sijacki ivana06662U očekivanju novih vina i novog člana porodice, Ivana Šijački

- Selekciju italijanskog rizlinga radili smo sa grožđem iz mog vinograda i ono je pravi primer ispoštovanog tehnološkog procesa i odabira grožđa. Izvukli smo sam vrh i to su prepoznali stručnjaci na ocenjivanju u Temerinu – kaže Milan Šijački. – Bilo bi vredno i da je zauzeo samo vrh u kategoriji rizlinga, ali budući da je pobedio među belim vinima i sovinjone, i tramince, i pino beli onda znači da je stvarno dobar. Rađen je samo u inoxu, pošto mi u drvetu radimo bela vina samo u izuzetnoj godini i tada uglavnom šardone.

Ukupan kapacitet podruma danas je oko 100.000 litara, radi se sedam etiketa, od čega pet u buteljkama – šardone, italijanski rizling, muskat hamburg, frankovka i roze od kaberne sovinjona. Ipak, rinfuza se najviše prodaje:

- Čudna su vremena, ne treba zameriti ljudima. Iako se priča da je vino pomalo statusni simbol, ne slažem se. Ono mora biti dostupno svima. Naše najbolje vino je ono koje sve prodamo i toga se držimo, jer od proizvodnje zasnivamo novu, narednu sezonu i ne vredi nam da vino stoji neprodato. 

Uspeh u Temerinu

Sajam vina u Temerinu, u organizaciji Društva prijatelja bašte, po broju uzoraka ubedljivo je najmasovnije ocenjivanje vina na prostoru Srbije. To što je u fokusu provere kvaliteta uglavnom „domaćinsko„ vino i proizvodi manjih vinarija, nimalo ne umanjuje značaj nadmetanja.

sijacki antrfile

Ove godine tu se pod lupom našlo čak 625 etiketa, uglavnom sa prostora Vojvodine i Mađarske, a kad su nagrade u pitanju Mađari su visoko odskočili, osvojivši čak šest od 10 velikih zlatnih medalja! Oni koji sajam redovno posećuju tvrde da je kvalitet prikazanih vina iz godine u godinu sve bolji, a ove je bilo zaista mnogo toga da se pohvali. Ukupno u šest kategorija (belo, crveno, roze, schiller, dezertno i voćno vino) dodeljeno je deset velikih zlatnih medalja, među kojima su i dve u kategoriji belih vina –Italijanski rizling 2015 vinarije Šijački i Pinot Gris 2015 Hemijsko tehnološke škole iz Subotice, oba ocenjena sa 95,20 poena. Od nagrada za srpska vina treba izdvojiti i zlato u kategoriji „šilera“ za Schiller 2015 vinarije Gazdinstvo Kovačević iz Novog Sada. 

Šijački tenutno imaju 10 hektara svojih vinograda i još dva koja su uzeli u zakup. Ima tu i novih i starih čokota, a među njima i gotovo istrebljene sorte sremska zelenika crna, na kojoj mnogo rade. Tu je i neoplanta, koju su bukvalno vratili u banoštorske vinograde.

sijacki ivana i osmeh od milion dolara rinfuza06660

- Neoplanta je dobijena ukršanjem traminca i naše smederevke, vrlo interesantna sorta koju smo mi prvi imali na ovim prostorima, pre nekih 30-40 godina, pa je zatim nestala spletom raznih okolnosti. Sada je po nagovoru Ivane vraćamo, tako da ćemo na jesen flaširati prvi rod ove sorte. Danas su u modi izuzetno mirišljava vina, međutim, to sa aromama je druga priča. Daleko je vrednije kad progutaš vino da nešto od mirisa i punoća ostane u ustima. Ako ne ostane, onda džaba i miris. 

Dok ne stigne neoplanta, tu je odličan roze od kaberne sovinjona, čist, sortan, pitak. Inače, uz samu vinariju, još pre nekoliko godina krenula je izgradnja degustacione sale, odakle se pruža nezaboravan pogled na Dunav. Kada bude gotova, biće to jedno od lepših mesta na ovom potezu fruškogorskog vinskog puta. Na žalost, novca nema da se san dosanja do kraja, ali Šijački se ne predaju. Goste primaju za natkrivenim stolovima u dvorištu, domaćinski, kako i dolikuje. Tu čujemo i najave nekih kasnih berbi, ali to ipak ostavljamo za narednu posetu. Kada se familija Šijački uveća za još jednog člana, što će biti uskoro.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama