Počela dizeldorfska groznica

 • Objavljeno u Vesti
 • Bookmark and Share
Počela dizeldorfska groznica

Sudeći prema interesovanju srpskih vinskih profesionalaca, Prowein sajam u Dizeldorfu ubedljivo je najveće i najznačajnije svetsko dešavanje u sferi vina i alkoholnih pića.

Od 13. do 15. marta vrata će biti otvorena od 10 do 19 časova, a prava vrtoglavica očekuje one koji bez prethodno razrađenog plana banu usred 6.300 proizvođača mirnih i penušavih vina sa oko 15.750 etiketa! Tu je uključeno gotovo hiljadu penušavaca, a o alkoholnim pićima da ne govorimo.

prowein10 6706m

Od srpskih vinara biće prisutna samo Destilerija Zarić, sa svojim rakijama, naravno, i ako računate Podrume manastira Tvrdoš, koji izađu u pretraživaču kad ukucate Serbia! Istovremeno, Kosovo predstavlja 4-5 izlagača, a pojedine etikete su i sa zaštićenim geografskim poreklom. Svakako najznačajnije ime odatle je Stone Castle iz Rahoveca, u vlasništvu uspešnog američkog biznismena poreklom s Kosova, sa kapacitetima od 300.000 hektolitara i čak 50.000 hektolitara(!) u barelu, kako stoji na sajtu vinarije. Makedoniju predstavlja osam vinarija samostalno, a Hrvati izlažu grupno pod već brendiranom etiketom Vina Croatia – vina mosaica, dok samostalne štandove drže Badel 1862 i Zlatan Otok sa Hvara.

Prowein15 JV7805bis

Kad će srpski vinari kao izlagači doći na ovaj sajam, ne znamo, ali je i pitanje koliko imaju šanse da ih neko primeti u svoj toj vinskoj raskoši. Uostalom, brojne naše komšije već su uveliko uhvatile svetski vinski priključak, pa je pitanje kakve su nam uopšte i šanse da ih stignemo u toj trci za deliće svetske vinske tržnice. Bugari su, na primer, nedavno imali veliku prezentaciju vina za ekipu Decantera, a na Proweinu će u nekoliko radionica koje drži slavni somelijer Markus Berlinghov otkriti brojne tajne manje poznatih sorti kao što su pamid, misket, dimjat, gamza(!), mavrud ili široka melniška loza, dok će vrhunska bugarska vina zasijati na specijalnoj večeri pod nazivom „Bulgarian Night”.

U svakom slučaju, dizeldorfski vinski doživljaj zaista je nestvaran, a ukoliko niste nabavili karte u pretprodaji po 30 odsto nižim cenama, na blagajni možete kupiti ulaznicu po ceni od 45 evra.

nazad na vrh

Srodni tekstovi

Online prodavnica vino.rs

Pitajte somelijera

 • Ukoliko imate pitanja u vezi izbora vina ili ostalih artikala u online prodavnici Vino.rs nudimo vam stručnu pomoć naših somelijera. Pitanja možete postaviti pozivom na telefon 064 111 8279 ili slanjem na mail adresu i naslovite sa PITAJTE SOMELIJERA! Odgovor će te dobiti u roku od jednog radnog dana.

Preporuka

Veoma je važno da dobro pročitate Uslove kupovine” i imate ih u vidu prilikom ostvarivanja svojih porudžbina. Na ovaj način se od zloupotreba štite prava svih učesnika u procesu kupoprodaje te Vas molimo da prihvatite ove mere predostrožnosti kao obostranu zaštitu u procesu.

vino-rs logo beli
 • VINO.RS doo
 • Jurija Gagarina 57/1a
 • 11070 N. Beograd
 • PIB: 107512643
 • Matični broj: 20818476
 • Žiro-račun: 340-11007337-17
 • Mail [email protected]
 • Telefon: 064 111 8279

O nama